Magyar dokumentumfilm mutatja be Ászija Bibi küzdelmét

Ászija Bibi pakisztáni keresztény nő, akit blaszfémia vádjával halálra ítéltek, majd felmentettek – az üggyel a nemzetközi és a hazai sajtó is sokat foglalkozott és foglalkozik a mai napig. 2015-ben Erhardt Ágoston dokumentumfilmet készített a nő történetéből, küzdelméről Isten kezében címmel. Az alkotást jövő héten vasárnap, november 18-án a Duna World műsorára tűzi.

A kétgyermekes édesanyát, a keresztény Ászija Bibit 2009 óta tartották fogva Pakisztánban, 2010-ben halálra ítélték blaszfémia, azaz istenkáromlás miatt. Azóta várta az ítélet végrehajtását, míg nemrégiben a pakisztáni legfelsőbb bíróság kimondta, hogy nem követte el azt, amivel vádolták és felmentette az istenkáromlás vádja alól. Az utcára vonult tömegek a keresztény nő azonnali kivégzését követelték.

Bibit, akit néhány napja engedtek el a multáni börtönből, elszállították Iszlámábádba fokozott biztonsági intézkedések mellett. A nő élete súlyos veszélyben van Pakisztánban a felmentő ítéletet elutasító iszlamista szélsőségesek miatt. Mostanra az országban élő többmilliós keresztény kisebbségnek fenyegetettségben kell élnie. 

A 2015-ben készült film, amelyet a Duna World jövő héten vasárnap műsorára tűz, Asia Bibi kálváriáját mutatja be, Isten kezében – Asia Bibi története címmel.

(MTVA)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre