Riedling-Kovács Szilvia: Ezért lenne Csókay vitatott személyiség?

A Csókay Andrással interjút készítő HVG szakmáján belül vitatott személyiségként mutatta be az idegsebészt, aki épp egy világszerte is egyedülálló operációsorozat aktív résztvevője. Az ok: Csókay életpárti orvos, mi több, nem rejti véka alá a hitét.

Noha a HVG fontos interjút közölt nemrég Csókay András idegsebésszel, a keresztény-konzervatív körökben rendkívül népszerű orvossal, a beszélgetést bevezető sorok meglehetősen furcsára sikerültek Riedling-Kovács Szilvia szerint. A Reposzt szerzője azt nehezményezte, hogy a lap munkatársa, Csatlós Hanna itt a szakmán belül vitatott személyiségként mutatta be Csókayt.

„Ezt hallva, a kíváncsiság is rögtön felébred bennünk: vajon miért?” – írja Riedling-Kovács, s rögtön ötleteket is párosít kérdésfelvetéséhez. „Talán elviselhetetlen? Vagy a stílusa hagy kívánni valót maga után? Megalázza munkatársait, esetleg a betegeket? Vagy pénzéhes? Csak a tehetős betegekkel foglalkozik, a többieket pedig elutasítja? Csak a kiváltságosok juthatnak be hozzá? Esetleg felelőtlen döntéseket hoz, amelyek következményeit másoknak kell elviselni? Műhibák sorozata köthető nevéhez, melyek miatt betegek és hozzátartozók hibáztatják őt? Megkérdőjelezhető eljárásokat alkalmaz?” S valljuk be, jogos a feltevés, ha azt halljuk, hogy egy orvos a szakmán belül vitatott személyiség, valóban ilyen és ehhez hasonló problémákat sejtünk az ügy mögé.

Erről azonban – akik ismerik a doktort, pontosan tudják – szó sincs. „A nagy titok: dr. Csókay András nyíltan hangoztatja vallásosságát és abortuszellenességét. A legnagyobb probléma tehát az vele, hogy hívő ember és az élet védelmezője” – fedi fel a (szintén a bevezetőből egyértelművé váló) problematikát a reposzt.hu-n publikáló szerző. 

Azaz – mutat rá –  azért nem elfogadható valaki a szakmájában, mert önmaga felett állóként ismer el egy olyan Urat, akit követ és akiről azt gondolja: nemcsak saját élete van kezeiben, hanem azoké a betegeké is, akiket ő gyógyít és akiken próbál segíteni. Riedling-Kovács Szilvia hozzáteszi; ez alapján nagyon reméli, hogy még sok vitatott személyiségű orvos él nálunk. Majd úgy folytatja: „azt szeretném, ha minél több hitvalló lenne a nővérek, a tanárok, a közgazdászok, a buszvezetők, a kőművesek, a könyvtárosok, a katonák és mindenféle foglalkozású ember között. Még akkor is, ha vannak és lesznek olyanok, akik nem értik: mit jelent Istenben hinni, bízni, remélni és szeretni.” 

Korábban a 777 arról is beszámolt, milyen stílusban fogadta az interjút a lap olvasótáborának egy része.

Riedling-Kovács Szilvia véleménycikke ide kattintva olvasható.

A kép forrása a Wikipédia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre