Egy szultán is a békés nigériai választásokért küzd

A Sokoto Kalifátus fővárosának, az egyébként észak-nigériai Sokotonak szultánja is arra szólítja fel a vallási vezetőket, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket hívek köreiben a békés választások érdekében.

 

 

Valóban örömteli, hogy egy ilyen fontos esemény közeledtével – még a keresztények vérével ennyire eláztatott földön is – a szemben álló felek ennyire sokat tesznek azért, hogy az emberek közötti béke, vagy legalább a semlegesség megmaradjon a február 16-án induló elnökválasztások idejére.

Korábban már írtunk arról, hogy a Nigériai Keresztény Egyesület (CAN) is az ügy mellé állt, és szükséges is minden apró cselekedet az ügy érdekében, mivel

Nigéria eddigi választásait szemlélve, csupán mint erőszakhullámok sorozatára tekinthetünk vissza.

Különösképp veszélyeztetettek Nigéria középső, illetve északi régiói, ahol egyébként is elhatalmasodtak a szélsőséges muszlim nézetek bizonyos népcsoportok köreiben. Ennek keserű gyümölcse a fulánik felkelése az ország kereszténysége ellen és a Boko Haram aktív működése is.

A 2. Vallásközi Párbeszéd Békefórumának közgyűlésén III. Alhaji Sa’ad Abubakar szultán arra szólította fel a muszlim és keresztény vezetőket egyaránt, hogy őszinte komolysággal kell Isten szavát közvetíteniük a hívek felé, hogy megőrizhessék az ország békéjét. A szultán emellett a biztonsági szolgálatoknak a választások során keletkező fokozott felelősségét is kiemelte – írja az ICC.

Míg Nigéria egyes területein tiszteletben tartják a vallásszabadságot, fontos leszögezni, az ország középső és északi régióiban a keresztények napi szinten vannak üldözésnek, életveszélynek kitéve. Nem véletlenül a 12. helyezett Nigéria a World Watch List top 50-es listáján. Az Open Doors USA által szerkesztett lista a keresztényüldözés mértéke szerint válogatja az országokat globális szinten.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Daily Post Nigeria

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!