Azbej Tristan: A világnak lépnie kell

Nagy a felelősség rajtunk, magyarokon, hogy segítsünk azoknak a bajbajutott embereknek, akiket a hitük miatt üldöznek – hangsúlyozta Azbej Tristan államtitkár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által rendezett előadásában a Hegyvidéken. Tudósításunk.

 

 

Világszerte több mint nyolcvan országban üldözik a keresztényeket, többségében ott, ahol egyben vallási kisebbséget is alkotnak. Február 15-én Azbej Tristan államtitkár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívására tartott előadást Budapesten, ahol emellett kiemelte, hogy a keresztényeket világszerte összeköti a kultúra, emiatt pedig mi, magyarok sem maradhatunk tétlenek, ha segítségre van szükség, mert az üldözött keresztényeknek számunkra is fontos üzenetük van. 

Az államtitkár beszélt a Hungary Helps első, Afrikába szervezett útjáról is, mely a nigériai  Kaduna városába vezetett. A település amellett, hogy vallásilag megosztott, a 2000-es, Kaduna állambeli összecsapások egyik központja is volt, amiben a becslések szerint több ezren veszthették életüket.

A város püspökének feltett kérdés, amely arra irányult, Magyarország miként tudna segíteni a helyi közösségnek, rendkívül sokat jelentett az egyházi vezetőnek, azonban sokkal többre értékelte azt a tényt, hogy van olyan európai ország, ahonnan hajlandóak személyesen is eljönni és feltenni ezt a kérdést – mondta el Azbej Tristan.

A Hungary Helps vonatkozásában szó esett arról a három alapelvről is, amire az ügynökség tevékenysége épül. Fontos, hogy a problémát őszintén kimondják és mindenfajta politikai korrektség nélkül ott lehessen segíteni, ahol arra a legnagyobb szükség van. Lényeges szempont a közvetlen, helyi segítségnyújtás, aminek révén az anyagi támogatás közvetlenül juthat el az érintettekhez a helyi egyházi vezetők vagy NGO-k segítségével. A magyar program célja pedig az, hogy azok, akiket elüldöztek, vagy el kellett hagyniuk a lakóhelyüket visszatérhessenek oda, amire a közösségek vezetői külön hangsúlyt fektetnek minden esetben.

Ahogy arról Azbej Tristan is beszélt, a migráció minden szempontból vesztes helyzetet eredményez, mert a fiatal generáció rákényszerül, hogy elhagyja az otthonát, a közösség és vele a térség keresztényei pedig lassan eltűnnek, mert hiányzik a fiatal, munkaképes generáció. 

A segítségnyújtás mikéntjére a magyar program szintén nagy hangsúlyt fektet, mert a korábbi, negatív példákból tanulva a szükségletalapú támogatást részesíti előnyben. Negatív példaként az államtitkár az Obama-adminisztráció alatti politikát emelte ki, amely a segítséget a “liberális agenda” elfogadásának feltételéhez kötötte, mint például a homoszexuális házasság legalizálása. 

Az előadás végén Azbej Tristan kiemelte, hogy Magyarország a moralitás és az ésszerűség szempontjából is a jó oldalon áll és további cél az, hogy a magyar példa ragadós legyen, amihez partnerekre is szükség van. E téren külön hangsúlyozta Lengyelországot és a V4-es kezdeményezést, amelynek egyik célkitűzése a Hungary Helps Program kibővítése is. 

S4C.News

https://s4c.news/2018/08/27/ketmillio-euros-magyar-adomanybol-ujult-meg-egy-iraki-kereszteny-telepules/

 

Kép: Füle Tamás (parokia.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre