Jubileumi ünnepre készülnek a jászok

Júniusban rendezik meg a XXV. Jász Világtalálkozót, amelynek ezúttal Jászkisér ad otthont. A kerek évfordulós ünneplés előkészületei már javában zajlanak, ennek apropóján jász identitásról, hagyományokról kérdeztük Lukácsi Györgyöt, Jászkisér polgármesterét.

Vasarnap.hu: Nem túlzás világtalálkozót szervezni egy, csak Magyarországon élő népcsoportnak?

Lukácsi György: Mi ebben a túlzás? Van egy erős identitástudatú népcsoport, amely évről-évre szeretné magát megmutatni a nagyvilág előtt, hogy mennyire tiszteli hagyományait, milyen elért eredményeire büszke, és mit szeretne megvalósítani a jövőben. Hogy ezt egy világtalálkozó keretein belül tudjuk megvalósítani, erre a magyarázat az, hogy a jászok a Föld minden szegletében megtalálhatók, ahonnan haza várjuk őket!

Vasarnap.hu: Ez már a 25. lesz a sorban. Ez azt jelenti, hogy van is igény erre az ünneplésre?

Lukácsi György: Igen, van igény, a folytonosság is ezt mutatja. Minden rendező településnek egy nagy megtiszteltetés, és egyben egy nagy kihívás is a találkozó megrendezése. Soha nem vallott szégyent egyik közösség sem, mert mindenki a valós értékeit mutatta meg! Ebben az évben, mi jászkisériek sem teszünk másképp, a világtalálkozót a helyi civil szervezetekkel, azaz a jászkiséri emberekkel közösen szervezzük, így a világtalálkozó jászkiséri „ízesítésű” lesz!

Lukácsi György, Jászkisér polgármestere

Vasarnap.hu: Nem ez az egyetlen jász hagyomány, milyen szerepe, jelentősége van a Jászkapitány választásnak, amely tisztség egy évre szól?

Lukácsi György: Megítélésem szerint a kapitány választás a Jász Világtalálkozók, de a Jászság egyik fő szimbóluma is, a folytonosság egyik biztosítéka. Laikusként azt hihetnénk, hogy ez csak egy műsorelem, egy látványosság, aztán meg egy protokolláris tisztség. Sokkal több ez annál! Magát a felkérést megkapni már egy elismerés. Elismerése annak a közéleti tevékenységnek, amit addig végzett a kiválasztott, ami egyben biztosítéka annak, hogy Jászkapitányként is elkötelezetten képviseli a Jászságot, és nem csak egy évig, míg a mandátuma szól, hanem onnantól mindörökre, mint emeritus jászkapitány!

Vasarnap.hu: Egy jász ember elsősorban jász, vagy elsősorban magyar? Azért érdekes ez, mert fura, hogy a jászok ilyen módon is megkülönböztetik magukat. Nem jelent ez egyfajta elkülönülést?

Lukácsi György: A jász ember elsősorban Ember. Földönjáró, józan gondolkodású, kitartó, konok. Hogy ki, minek érzi magát elsősorban, embere válogatja. Én úgy vagyok ezzel, hogy

„Magyarországon jászmagyar vagyok, külföldön magyar. Különbözőséget pedig csak azokkal szemben érzek, akik nem éreznek kötődést sem a jászokhoz, sem a magyarsághoz, sem valamelyik hazához.”

Vasarnap.hu: Ez a fajta összetartás, amelyet a jászok között tapasztalunk, mennyire fontos ma, amikor lépten-nyomon az individualizmusról hallunk?

Lukácsi György: A kérdésben van egy állítás, amely szerint a jászokra jellemző az összetartás. Ez egy tényszerű, és jól eső megállapítás! Azért, hogy ez így legyen, sokat tesznek az itt élő emberek, akik önkormányzatokban, civil szervezetekben, különféle szerveződésekben minden nap tesznek valamit a szűkebb közösségükért. Mikor ezek a közösségek kollegiális szinten is egymásra találnak, segítik egymást, egy erősebb összetartozás születik. Ez az alapja, és érezzük fontosnak az összetartozást, ezt erősíti a világtalálkozó is. Ha ez valakinek példaértékű, kérjük másolja!

„Itt a Jászságban hallottunk már az individualizmusról, de az előbb elmondottak miatt sem szeretjük.”

Vasarnap.hu: A világtalálkozók egyik kiemelt eseménye az egri érsek miséje. Ha jók a vasarnap.hu értesülései, Ternyák Csaba érsek atya már elfogadta a meghívásukat. A jászoknak, akik Ázsiából érkeztek és korábban fogalmuk sem volt a nyugati vallásokról, mit jelent most a kereszténység?

Lukácsi György: Igen, nagy örömünkre szolgál, hogy Ternyák Csaba érsek atya elfogadta a meghívásunkat az ökumenikus istentiszteletre, amely a jászkiséri református templomban kerül megrendezésre. Jászkisér a Jászság egyetlen református települése. Ezt figyelembe véve, a hagyománnyá váló érseki misével teszünk tanúbizonyságot kereszténységünkről.
Hogy őseink milyen vallásúak voltak, milyen nyugati vallásról tudtak, az legyen értekezése egy vallástörténésznek.

„A jelenben kell kereszténységünket őrizni, hogy legyen jövőnk!”

Az én megítélésem szerint tovább kell erősíteni a hitoktatást, az egyházi oktatást, mert itt látom biztosítottnak azt, hogy olyan normákat követő generáció nevelkedjen fel, amely biztosítani tudja a keresztény magyarság fennmaradását, és amely tovább erősíti a magyar és a jász identitást.

 

 

Vasarnap.hu: Hogyan haladnak az előkészületekkel, mit lehet tudni a programokról? Elárulhat-e már néhány konkrétumot?

Lukácsi György: Az előkészületeket 2018. őszén kezdtük el. Azóta a Jászkiséren működő civil szervezetek, szerveződések képviselőivel már két alkalommal egyeztettünk, a feladatokat felosztottuk. A rendezvény fő vezérfonala, hogy bemutassuk városunk múltját, jelenét és jövőjét. Ennek szellemében a pénteki nap jelmondata: „Tisztelgés a múltnak”, a szombatié „Köszöntjük a jelent” , a vasárnapié pedig „Építjük a jövőt”. A Világtalálkozó logóját is bemutattuk. Ez is az előzőekben fontos tényezőként taglalt összetartást, összetartozást szimbolizálja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre