Sátáni inspiráció és Golden Globe

Christian Bale köszönetet mondott a sátánnak, amiért az inspirálta őt Dick Cheney egykori amerikai alelnök szerepének alakítására legújabb filmjében, a Vice-ban. Igazából elsiklottam volna a hír felett egy könnyed “hollywood-i dekadencia” gondolattal, de ez egyben azt is jelentené, hogy egy ilyen hír már meg sem üti  az olvasói ingerküszöböt.

 

Christian Bale színészi kvalitásait nem lehet és nem is kell elvitatni, laikus szemmel is olyan teljesítményt nyújt, ami érdemes az elismerésre. Nem mondhatnám, hogy a borzongásig megbotránkoztatott a hír, mert alapvetően a művészi manír és a színészvilág kereteibe ez teljesen belefér. 

Amin többen fennakadhatnak, hogy ez ekkora visszhangot kapott a sajtóban – hozzátenném, nem minden alapot nélkülözve. Nem azért, mert Bale egy aljas sátánista színész volna, hanem a szerencsétlen szóhasználat miatt, mert a nyilatkozat felhasználása lehetőséget teremt arra, hogy erősítse a sátánista kultuszt és annak szekértáborát. Ahogy a Sátánista Egyház Twitter bejegyzésében írta:

“Számunkra a Sátán a büszkeség, a szabadság és az individualizmus szimbóluma, ami a mi saját, személyes potenciálunk külső, metaforikus kivetülése. Ez teljesen illeszkedik abba, hogy Bale saját tehetsége és képzettsége révén kapta meg a díjat. Éljen Christian, éljen a Sátán! – szól a bejegyzés.

Ártatlan szavak, és mégis, egy világnézetet takar azok mögöttes tartalma. Bale keresztneve akár egy szójáték is lehetne. 

A színészt egyébként nem tartják különösebben vallásosnak, de ez nem is szükséges ahhoz, hogy valakiből jó színész legyen,

mert színész és példakép között nem lehet egyenlőségjelet tenni, utóbbihoz hozzátartozik a példamutatás, a másokért való tenni akarás és, hogy azt ne merészeljük mondani, a teremtettség elismerése. 

De, hogy ne essünk a nyugati hanyatlást hangoztatók táborába, annyit azért itt hagynék emlékeztetőül, hogy nekünk is van ám “sátáni” energiaitalunk, amit a tizen- és huszonéves korosztály jelentős része kortyolgat iskolába, munkába való elindulás előtt.

Ebben, – csak annyira, mint a “halál kultúrája” elleni kiállásban – szintén nagy felelősségünk van.

 

KB – S4C

Kép: Reuters

Iratkozzon fel hírlevelünkre