Beperelte a Nike a „sátáncipőt” forgalmazó céget

A pentagrammal és emberi vérrel ellátott lábbeli még az amerikai multinak is sok.

Bírósági úton próbálja meg érvényesíteni az érdekeit a Nike, miután a sportszergyártó-vállalat Air Max 97-es modelljéből gyakorlatilag „sátáncipőt” állított elő és helyezett kereskedelmi forgalomba az MSCHF nevű Brooklyn-i cég. A limitált számú, összesen 666 darab lábbeliből álló széria Lil Nas X legújabb videoklipjét hivatott népszerűsíteni, melyben a homoszexuális rapper egy sztriptízrúdon leereszkedik a pokolba, és öltáncot ad a Sátánnak.

A bizarr cipőn a pentagram mellett fordított kereszt, a 666-os szám és egy bibliai hivatkozás is megjelenik. Az utóbbi a Lukács 10:18, amely a Sátán mennyből való esésére utal („Ő pedig monda nékik: Látám a Sátánt, mint a villámlást lehullani az égből”).

S ha ez még nem lenne elég,

az edzőcipő légpárnájában egy csepp emberi vér is lötyög.

Az MSCHF azonban elkövetett egy hibát: a széria elkészítése előtt nem kért engedélyt a Nike-tól, ezért a vállalat jogászai beperelték a Brooklyn-i céget. (Az MSCHF 2019-ben már csinált hasonlót, akkor egy ún. „Jézus-cipőt” dobtak piacra, aminek a légpárnája szenteltvizet tartalmazott.)

Az indoklás szerint a cég visszaélt a Nike márkanevével, valamint azt a látszatot keltette, hogy a népszerű sportszergyártó-vállalat támogatja a sátáncipők forgalmazását. A Nike szerint emiatt a közösségi médiában többen bojkottot hirdettek a termékei ellen.

A szövetségi bíróságon benyújtott kereset azt is tartalmazza, hogy az MSCHF hívja vissza a már eladott lábbeliket, majd semmisítse meg azokat.

(RT nyomán)

 

Jézus a komcsi, Jézus a libsi

Ez már a végjáték – avagy mi folyik Amerikában?

 

Kiemelt képünkön Lil Nas X a sátáncipővel. Forrás: RT

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre