Sikeres évet zár a Nyíregyházi Állatpark

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója szombaton nyilatkozta, hogy huszonkét éves fennállásuk óta az idei év volt a legsikeresebb látogatottság, fejlesztések, illetve az állatszaporulat szempontjából is.

A harmincöt hektáros tölgyerdőben működő, ötezer állatot bemutató állatkert Magyarország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik, amit idén 550 ezren kerestek fel.

Az igazgató elmondta, idén másodszor nyerték el az Európa legjobb állatkertje címet Anthony Sheridan független állatkerti elemző szervezete által készített felmérés alapján. A bírálat során külön szempont volt az állatok tartási körülményei és a természeteshez közeli, tágas kifutók.

A 2018-as „bébibumm” zsiráf születésével kezdődött, nyár elején pedig már harmadjára örülhettek afrikai elefántutódnak a szakemberek és a látogatók. Néhány hónap múlva világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb állatfaja, az indiai páncélos rinocérosz hozott világra egészséges utódot (akit Orbán Viktor miniszterelnök fogadott örökbe), emellett kispandák, vörös varik, zászlósfarkú gerezák, vörös óriáskenguruk, amerikai és európai bölények és a természetben már kipusztult vietnámi szikaszarvas borjak egyaránt gazdagították a nyíregyházi állatgyűjteményt.

Gajdos László szerint a népszerűséget az éves erdei iskolának, nyári tábornak és zoopedagógiai foglalkozásoknak is köszönhetik. Továbbá a park karitatív tevékenysége keretében megszervezte a fogyatékkal élők és családjaik számára a hagyományos családi napot, a karácsony előtti adománygyűjtő napon pedig húsz teherautónyi adományt gyűjtöttek össze.

Több fejlesztésen is átesett idén a park, elkészült az új látogatócentrum és ökológiai sétaút, valamint az új hópárduc kifutó, továbbá nyáron elkezdte működését Magyarország egyetlen magas komfortfokozatú állatkerti szállodája, a Hotel Pangea. A csaknem kétmilliárd forint értékű beruházások után jövőre elkezdődik négymilliárd forint értékű, a jégkorszak állat- és világát bemutató látványosság építése, de hasonlóan nagy feladatként jelölte meg Gajdos László Magyarország első biodómjának jubileumát is, amelynek keretében megújul a 2009-ben átadott, különleges hangulatú indonéz esőerdő ház, a Zöld Piramis teljes látványvilága.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre