A Családok éve volt 2018

2018 lett a Családok éve, idén még több támogatást és figyelmet kaptak a magyar családok.

A kormány 2010 óta folyamatosan bővíti a családtámogatási rendszert, melynek tekintetében hazánk kiemelkedik az európai országok közül, hiszen a kontinensen Magyarország fordítja GDP-arányosan a legtöbbet a családok támogatására.

2018. január 1-jétől már a külhoni magyarok számára is elérhető kétféle családtámogatási ellátási forma: az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása (Babakötvény).

Az állam 42 500 forint életkezdési támogatást nyújt minden születendő gyermeknek, amelyet egy letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. A babakötvénybe fektetett megtakarításokhoz nagyon kedvező kamatozás társul, ez jelenleg több mint öt százalék. Ma az elérhető állampapírok és a különböző kincstárjegyek közül a legvonzóbb és legmagasabb megtakarítási hozammal rendelkező forma Magyarországon.

További segítség a nagycsaládosoknak a gyermeknevelési támogatás (GYET), amely azoknak a szülőknek jár, akik egy háztartásban három vagy több kiskorút nevelnek. A hozzájárulás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

A kormány egyik legfontosabb programja a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amely idén több szempontból is kibővült. December 1-jével megnyílt a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsön igénylésének lehetősége a kétgyermekes családok számára is. Ha tízmillió forintos hitelt felvesz egy kétgyermekes család 25 évre, akkor a törlesztő részlet havi szinten 50 ezer forint alatt marad. A nagycsaládosok hitele is bővült: a háromgyerekesek esetében 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedett a felvehető kölcsön értéke. A 15 millió forint havi törlesztő részlete 25 évre 72 ezer forint lesz.

A három éve futó családtámogatási programot már 92 ezer család vette igénybe, az eddig kifizetett vissza nem térítendő támogatás összesen 265 milliárd forint volt, de a kedvezményes kölcsönnel és az áfa-visszatérítéssel együtt összesen 550 milliárd forinttal segítették az otthonteremtést.

Az efféle kedvezmények mellett a kormány másfajta támogatásokkal is hozzájárult az életkezdéshez. A Családok évében 30 ezer fiatalnak térítették már meg a nyelvvizsgadíját, továbbá 10 ezren kaphatták vissza a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga értékét a meghatározott összegig – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A köznevelésben résztvevő gyermekek ingyenes tankönyvhöz juttatása is jelentős terheket vesz le a szülők válláról. Ezt első alkalommal a 2013/2014. tanévben az első évfolyamra beiratkozott tanulók számára biztosította az állam, idéntől pedig már az 1-9. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket, a 10. osztálytól pedig rászorultsági alapon ítélik oda.

Iratkozzon fel hírlevelünkre