Megköszönte a szíriai apostoli nuncius a magyar kormány támogatását

Levélben köszönte meg Mario Zenari szíriai apostoli nuncius Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a magyar kormány pénzügyi támogatást nyújt a Nyitott Kórházak nevű szíriai humanitárius projekthez – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

 

Az apostoli nuncius tájékoztatta a kormányfőt, hogy a projekt keretében Damaszkuszban és Aleppóban működő, összesen három katolikus kórházban hetente 400 beteget látnak el ingyen, vallástól és etnikai hovatartozástól függetlenül. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Szíriában rengetegen élnek szélsőségesen szegény körülmények között, akik egyáltalán nem engedhetik meg maguknak, hogy egészségügyi ellátáshoz jussanak. Kiemelte, hogy a kórházak pénzügyi támogatása elengedhetetlen, mivel az intézmények működési költségei jelentősen emelkedtek.

A Ferenc pápa által kezdeményezett Nyitott Kórházak projekt szükségességét alátámasztja az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a Szíriában hét és fél éve pusztító polgárháború következtében az állami kórházak és egyéb egészségügyi intézmények 54 százaléka egyáltalán nem vagy csak részlegesen működik – tette hozzá levelében Mario Zenari.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 6-án nyilatkozott úgy, hogy a magyar kormány továbbra is különös felelősséget érez a veszélyben lévő keresztény közösségek támogatása iránt. Közölte, hogy Magyarország kétmillió dollárral járul hozzá három szíriai kórház egészségügyi-gyógyszerészeti kiadásaihoz.

Forrás: MTI, kormany.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre