Zebracápák érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

A 14 hónapos hím Maui és a 15 hónapos nőstény Nazare 110-110 centiméter hosszú, de ivarérett korukban akár 2,5 méteresre is megnőhetnek. A Kanári-szigeteken található Loro Park a nyíregyházi állatkert mellett a bécsinek is juttatott szaporulatából - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője az MTI-vel.

Az India Ház legújabb lakói repülővel, majd speciális légkondicionált teherautóval érkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol még szoktatóketrecben ismerkednek új lakóhelyükkel és a fekete hátúszójú szirticápa lakótársaikkal. A porcos halak naponta egyszer kapják meg heringből, makrélából, tintahalból és hekkből álló élelmüket.

A zebracápák (Stegostoma fasciatum) az Indiai-óceán és Csendes-óceán vizeiben honosak.

Általában a partközeli sekély vizeket, a korallzátonyok környékét kedvelik, ritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkednek. Sokszor pihennek mellúszóikra támaszkodva az aljzaton, a tengerfenéken. Kültakarójuk kikeléskor csíkos – erre utal a fajnevük -, de a csíkok egy éven belül eltűnnek róluk és pöttyök jelennek meg rajtuk. A két állat érkezésével már hét cápafajjal találkozhatnak a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Hollandiából érkezett növendék zebracápa (Stegostoma fasciatum) látható a pécsi állatkert akváriumában 2016. február 25-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre