FRISSÍTVE! Menczer: elképzelhető, hogy hazajöhetnek a tenerifei szállodában rekedt magyarok

A spanyol fél arról tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, elképzelhető, hogy lehetővé teszik a koronavírus miatt lezárt tenerifei szálloda elhagyását a nem spanyol állampolgárok – jelentette be a tárca tájékoztatásért és Magyarország (KKM) nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Menczer Tamás elmondta: a KKM arra utasította a helyszínen tartózkodó tiszteletbeli konzult és a Madridból odaérkezett konzult, hogy „kezdjenek el beszélgetni” a szomszédos országok megbízottaival arról, ők szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát.
Az államtitkár közölte azt is, tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, „ha az a járható út”, akkor Magyarország fog repülőt küldeni az öt magyarért.

Felértékelődik a konzuli regisztráció

A jelenlegi helyzetben felértékelődik a konzuli regisztráció, ezért a külügyi tárca azt kéri, aki olyan területre utazik, amelyet érint a koronavírus-járvány, az regisztráljon konzuli védelemért – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Menczer Tamás hangsúlyozta: a konzuli regisztráció abban segít, hogy ha valahol karantént rendelnek el, akkor pontosan tudják, mennyi magyar tartózkodik ott, és fel tudják velük venni a kapcsolatot.
Hozzátette: regisztrálni a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon lehet, de a Google keresőjében a „külügyminisztérium” keresőszóra ez az első találat.
Az oldalon könnyen megtalálható a 24 órában hívható call center száma, az országonkénti utazási tanácsok, valamint a milánói és római ügyeleti telefonszám is.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre