Óbuda polgármestere: Primitív volt az ellenzéki képviselők viselkedése

Az MTVA székházban vasárnap történt ellenzéki akciónak, Kiss Anita, Óbuda-Békásmegyer jegyző asszonya vetett véget, aki birtokvédelmi határozatot nyújtott át az ott tartózkodó renitens képviselőknek, elérve, hogy ők a további rendbontás helyett elhagyják az épületet. A munkáját végző hölgyet emiatt rengetegen kezdték támadni ellenzéki oldalon, köztük a helyi önkormányzat több képviselője is.

Nyílt levelet fogalmaztak meg Óbuda ellenzéki képviselői, amiben felszólítják Kiss Anitát, a kerület jegyzőjét, hogy „ne asszisztáljon az MTVA által eddig is elkövetett bűncselekmény-sorozathoz és tagadja meg a birtokvédelem elrendelését.”

Álláspontjuk szerint, mivel az országgyűlési képviselők nem magánszemélyként járnak el, így velük szemben a birtokvédelmi eljárás lefolytatása fogalmi képtelenség.

A nyílt levélre reagált Bús Balázs Óbuda polgármestere, aki többek között kifejtette, hogy a jegyző asszony nem önszántából, és az ellenzéki politikusokkal ellentétben nem politikai érdekektől vezérelve, hanem egy kérelemre indult hatósági ügyben – amelyhez szigorú jogszabályi előírások kötődnek – járt el tegnap hatósági személyként az MTVA székházában.

A Polgármester kiemelte, hogy a jegyző asszony munkáját minden esetben pártatlanul, kizárólag a jog talaján állva végezte, ezért pedig elvárható lett volna, hogy az önkormányzat képviselőtestületének tagjai: „ebben a rendkívüli megterhelést jelentő helyzetben ne a rövid távú politikai érdekeik mentén nyilvánuljanak meg.

Bús Balázs azt is hozzátette, hogy „vérlázító” és „primitív” volt, ahogy Korózs Lajos és Oláh Lajos parlamenti képviselők viselkedtek, továbbá a hatósági ügyben eljáró Kiss Anitát inzultálták és verbálisan presszionálták. Leszögezte: Tanulságos az is, hogy ezzel a gyalázatos magatartással a jelenlévő női parlamenti képviselők nem azonosultak.

Az ügy előzménye, hogy december 16-án, több ellenzéki parlamenti képviselő mentelmi jogukra hivatkozva behatolt, majd  az MTVA székházban folyó munkát próbálta megzavarni. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója birtokvédelmi eljárást kért Kiss Anitától, Óbuda-Békásmegyer jegyzőjétől. 

A szigorú jogszabályi előírások alapján megindított hatósági eljáráshoz kapcsolódó feladatait, kötelező jelleggel végző hivatalnoknőt aztán több ellenzéki országgyűlési képviselő is próbálta az eljárás lefolytatásában akadályozni. Agresszíven és fölényeskedően léptek fel a hölggyel szemben, aki csupán a munkáját igyekezett elvégezni.

Ujhelyi István az MSZP Európai Parlamenti képviselője által rögzített, majd a Facebookon közzétett videójában tökéletesen látszik, milyen tiszteletlen, közönséges stílusban beszélnek a jegyzőnővel, akinek végig nyugodt, türelmes fellépése még inkább ellenpontozza az MSZP és DK egyes képviselőinek minősíthetlen magatartását.

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2018. december 17., hétfő

 

A videóban Ujhelyi szájából el is hangzik, hogy az ügyben a jegyző asszony és kollégái „teljesen ártatlanok”.

Ebből is látszik, hogy pontosan tudták, nem jegyzői hatáskör a jogvita eldöntése, Kiss Anita pedig csak a munkakörébe tartozó feladatokat próbálta elvégezni.

Az ügyben megkérdeztük Bús Balázst, aki szerint az Ujhelyi István által megosztott Facebook felvételen láthatók önmagukért beszélnek. Ő maga pedig nem kívánja a levélben megfogalmazottakon túl kommentálni az esetet.

Az ügyben megkerestük az MSZP és DK sajtóosztályát is, ők azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre