A brit konzervatívok lemondatnák a miniszterelnököt

A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem háromnegyede elutasítja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, és azt szeretné, ha az egyezményről kedd estére meghirdetett alsóházi szavazáson a konzervatív képviselők is ezt tennék. A megállapodás parlamenti elutasításának esetére a párttagság csaknem kétharmada indokoltnak tartaná Theresa May miniszterelnök lemondását.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum és bloghonlap a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából széles mintájú felmérést végzett a párttagság körében. A vizsgálat december 8-án ismertetett eredménye szerint a megkérdezettek 72 százaléka veti el a brit kormány és az Európai Unió megállapodását, és mindössze 26 százalék támogatja a Brexit-feltételekről kidolgozott egyezményt.

Arra a kérdésre, hogy Theresa May miniszterelnöknek le kellene-e mondania, ha az alsóház nem fogadja el a megállapodást, az 1262 fős mintán elvégzett felmérés résztvevőinek 62 százaléka válaszolt igennel, 34 százalékuk ugyanakkor ezt nem tartaná szükségesnek.

A megkérdezett párttagok 50 százaléka a parlament elé terjesztett megállapodással szemben azt részesítené előnyben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozna jövőre az Európai Unióból. Mindössze 3 százalék pártolná újabb népszavazás kiírását a brit EU-tagságról, 7 százalék pedig azt szeretné, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az EU-ból.

Az alsóház kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról, de a jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása. A megállapodás különösen élesen vitatott eleme az a tartalékmegoldás, amely szerint egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között abban az esetben, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jön létre az EU-val olyan átfogó kereskedelmi megállapodás.

A keményvonalas tory Brexit-tábor és az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amelynek külső támogatása nélkül a Konzervatív Pártnak nincs többsége az alsóházban – rendkívül hevesen ellenzi ezt a formulát, mondván, meghatározott végdátum híján az Egyesült Királyság végleg beleragadhat egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

A The Times értesülései szerint Boris Johnson volt külügyminiszter, a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-frakciójának frontembere azt mondta pártbeli szövetségeseinek, hogy „készüljenek Theresa May szerdai lemondására”. A brit sajtóban megindult a találgatás, Johnson mellett a kormányfő lehetséges utódjaként említik Jeremy Hunt külügyminisztert és Sajid Javid belügyminisztert.

Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter, a belügyi tárca korábbi vezetője ugyanakkor a The Times szombati kiadásának adott interjúban határozottan cáfolta Theresa May távozását.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre