Több mint húsz millió forintot adtak a Tüskevár eredeti kéziratáért

Az eredeti, tintával írt kézirat tökéletes állapotban volt, valószínűleg maga az író kötötte be annak idején. AZ eddig birtokló unokaöccs 94 éves, ezért érezte, hogy túl kell rajta adnia.

A Múzeum Antikvárium 33. árverésén 21 és fél millió forintért kelt el Fekete István Tüskevár című regényének eredeti, tintával írt kézirata, amit eredetileg 2 millió forintos kikiáltási áron bocsátották aukcióba. A boldog, új tulajdonos egy magánember.

Az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott szöveget az író 1956. június 29-én kezdte írni. Ahogy az eredeti kézirat első oldalán olvasható, a regény Matula iskolája címmel jelent volna meg, de a címet az író áthúzta és a ma ismert címre írta át. Az 1970-ben elhunyt író legnépszerűbb ifjúsági regényét, valamint annak folytatását a Téli bereket a Kis-Balatonnál írta.

Az eredeti kézirat 408 sűrűn teleírt A/4-es oldalt foglal magába. Antal Károly elmondta, hogy a szöveg az író javításaival, teljesen tökéletes állapotban és hiánytalanul került árverésre. A kéziratot Fekete István is nagy becsben tartotta, valószínűleg ő maga, sajátkezűleg kötötte be – mondta.    

A Kis-Balaton élővilágát talán legérzékletesebben bemutató munkát az író hagyatékát gondozó férfi, Fekete István 94 éves unokaöccse adta be a Múzeum Antikvárium árverésére – mondta el Antal Károly. Az író  családja, fia és unokái Amerikában élnek, a hagyaték gondozója pedig korára tekintettel úgy gondolta, itt az idő elbúcsúzni a Tüskevártól. Antal Károly bízik benne, hogy a tökéletes állapotú és hiánytalan, 408 oldalas, A4-es lapra írt kézirat előbb-utóbb védett tétel lesz. Ez azt jelentené, hogy az országból csak engedéllyel szabad kivinni, és bár otthon őrizhető, hozzáférhetővé kell tenni a kutatók számára.

P. Fekete István, az unokaöccs egyébként az író Amerikában élő családjával még 2004-ben döntött úgy, hogy Fekete Istvánt, feleségét, és a hűséges Bogáncs kutyát újratemetik:  a Farkasréti temetőben nyugvó földi maradványait exhumálták, és az író szülőfalujában, a számára legkedvesebb helyen, Göllén temették újra. 

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre