Velence vörös fényben emlékezett az üldözött keresztényekre

Kedden este vörös fénybe borult a Lagunák városa. A Canal Grande pompás épület-homlokzatai, a Rialto valóban kiemelkedő hídja, a Szent Márk tér, a vértanú evangélista sírját őrző bazilika, a harangtorony, a Dózse palota külseje azért öltötte magára a vörös színt, hogy emlékeztessen a világ jelenleg legüldözöttebb vallására, Krisztus népére, a kereszténységre. 

A vörös szín tehát a vértanúk vérének a kiáltása: felsikoltanak a Közel-Kelet és Dél-Ázsia mártírjai. 2015. február 15-én a líbiai Szirte város tengerpartján az Iszlám Állam tagjai lefejeztek huszonegy fiatal egyiptomi kopt keresztényt. A mészárlásról készített videofelvételt közzétették a világhálón a következő címmel: „Vérrel aláírt üzenet a kereszt országának”. A vértanúk emlékére azóta bazilikát emeltek, nevüket beírták a kopt ortodox egyház szentjeinek könyvébe is.

Pietro Parolin bíboros aláírásával Ferenc pápa november 20-án kedden üzenet küldött Francesco Moraglia velencei érsek-pátriárkának  a „Velence vörösben” kezdeményezés jegyében, melyet a „Szükséget szenvedő Egyház” pápai segélyszervezet indított. Felhívásuk szerint jelenleg a világon  egy millió keresztény élete forog veszélyben és szenved üldöztetést, pusztán azért, mert keresztény.

Napjaink keresztényüldözésének emblematikus alakja Asia Bibi, a pakisztáni katolikus családanya, akit noha az iszlám-gyalázás vádja alól felmentett hazája legfelsőbb bírósága október 31-én, neki azonban mégis menekülnie kellett a népharag elől.        

Figyelemfelhívás a keresztények diszkriminációjára

Ferenc pápa üzenetében annak a kívánságának ad hangot, hogy a „Velence vörösben” kezdeményezés „szítson köteles érdeklődést mindenki részéről a keresztényeket világszerte érő súlyos diszkrimináció miatt”.

A pápa „szívélyes üdvözlettel fordul a fiatalok felé, akik az esti kivilágítást megelőzően egyházmegyei zarándoklat keretében látogattak el a Canal Grande torkolatánál fekvő Madonna della Salute (Egészség Szűzanyja) bazilikába. Ez az esemény is segít az érdeklődés felkeltésében a fenyegetett keresztények súlyos drámája iránt, akiket a hitük miatt üldöznek. Vannak ugyan is országok, ahol egyetlen vallást kényszerítenek a lakosságra, másutt pedig véres üldöztetés vagy szisztematikus kulturális megcsúfoltatás tanúi lehetünk Jézus tanítványaival szemben. Mindez a vallásszabadság hátrányára történik, mely az ember alapvető joga és amelyet az ember legmagasabb méltóságaként kell elismerni”.

Helytállni az üldöztetésben

Ferenc pápa „imára buzdít, hogy a hitük miatt zaklatásnak kitett keresztény testvéreink erősen ellenálljanak a próbatétel idején. Érezzék maguk mellett az egész katolikus közösség imádságos és vigasztaló jelenlétét, hogy új életerő és reménység jelei legyenek a világ számára. Ferenc pápa ezekkel a kívánságokkal biztosítja őket imádságos megemlékezéséről és szívesen küldi nekik apostoli áldását, mint bátorítást, hogy a béke és a kiengesztelődés alkotó mesterei legyenek”.

Forrás és kép: Vatikáni Rádió

Iratkozzon fel hírlevelünkre