Egy eritreai Gospel énekesnő tanúságtétele hitről és üldöztetésről

Helen Berhane több mint két évig volt kitéve kínzásoknak a hatóságok által egy eritreai börtönben, mivel nem volt hajlandó lemondani a keresztény Gospel dalok énekléséről. Tanúságtétele a BBC Heart and Soul Programjában volt látható.

 

Helen 8 éves volt, mikor találkozott Jézus tanításával. Azokban az időkben édesanyja, édesapja és a nővére is be volt börtönözve politikai okok miatt. Felcseperedve, Helen számára nélkülözhetetlenné vált az éneklés. Állítása szerint míg énekelt, “minden bánat eltűnt.”

14 éves volt, mikor a saját imádságos dalait írni kezdte. 18 évesen már az utcákon prédikált; akkoriban a kormánynak semmi baja nem volt azzal, hogy a hitéről beszél mindenkinek. Ez az időszak egészen 2002-ig tartott, mikor a vallásszabadságot érintő törvények egészen megváltoztak, és így letartóztatták Helent a beszédeiért.

2004 májusában a kormány bezáratta Helen templomát. Erre válaszul az énekesnő felvételeket kezdett el készíteni, és annak ellenére, hogy a gyülekezete nem tudott többé összegyűlni, keresztény dalokat még így is tudtak hallgatni. A Christian Gospel lemezének megjelenését követően nem sokkal, Helent még egyszer letartóztatták.

A börtönben töltött idő alatt, cellájában – mely elmondása alapján egy nagy, sötét fémkonténer volt -, gyakran énekelt. A minimálisnál is kevesebb ételt adtak csupán neki, a tisztálkodástól pedig teljesen elzárták. Takarók nélkül a hidegben, a falhoz láncolva, mindig hangosan énekelt az Úrnak. A BBC-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy éneke által “a Szentlélek minden fájdalmam elfedte.”

“Az eritreai börtön olyan, mint a földi pokol”- mondta Helen. Bármikor kiengedték volna, ha aláír egy Krisztust tagadó nyilatkozatot, de mindvégig kitartott hite mellett. Tudta, hogy az Isten többre hívja.

Pár nappal a szabadulása előtt, elhurcolták cellájából és összeverték. Bőrén szinte nem maradt ép felület. A csapások alatt is végig énekelt. Ez volt az a pillanat, mikor fogvatartói belátták, hogy bármit csinálhatnak, nem tudják megtörni Helen hitét.

Szabadon bocsátását követően Szudánba menekült, majd családját is átmenekítette a szomszéd országba.

Ma Helen Dániában él a családjával, gyermekekkel foglalkozik és a Gospel éneklést továbbra sem hagyta abba.

Visszatekintve az életére, Helen tanulságként azt fogalmazta meg, hogy mindig “bízz az Úrban és imádkozz Hozzá a viharokban!”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: ICC, Koptisch Files

Iratkozzon fel hírlevelünkre