Macron egységes Európát vizionált

Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert az Európai Unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő vasárnap Berlinben, a német szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédében.

A francia államfő hangsúlyozta: a fenyegető biztonsági helyzet, a klímaváltozás, a digitalizáció által megindult változás, a mesterséges intelligencia forradalma, a mezőgazdaság átalakulása, a migráció kihívása egytől-egyig olyan ügy, amelynek megoldására nincs felkészülve az EU. 

Emlékeztetett rá, hogy Franciaország és Németország a második világháború után a partnereikkel együtt összefűzve Európát megteremtette az egységes belső piacot, amely ösztönzi a kereskedelmet és a versenyt. Azonban szerinte a határőrizeti politikájuk, közös védelempolitikájuk, viszonyulásuk a digitális világhoz és pénzügypolitikai függetlenségük mind olyan terület, amellyel törvényeik mostohán bánnak és amelyekhez az EU egy kezdő félénkségével közelít.

Franciaországnak és Németországnak éppen ezeken a területeken kell felelősséget vállalnia, együtt kell küzdenie egy modern, hatékony és demokratikus európai szuverenitás kialakításáért – mondta Emmanuel Macron. Aláhúzta, hogy ez az európai szuverenitás csak Franciaország és Németország kezdeményezésére jöhet létre. Ebben a munkában nem lehetnek tiltott gondolatok, meg kell haladni a tabukat és a szokásaikat.

A francia államfő szerint természetes, hogy az európai szuverenitás gondolata félelmet kelt, hiszen azt jelenti, hogy mindenkinek le kell mondania nemzeti szuverenitása egy részéről. Mindenkinek át kell helyeznie a közösség szintjére saját döntési hatásköre egy részét a külpolitika, a védelempolitika, a migrációs- és a fejlesztési politika területén, és államháztartása növekvő részét, akár az adóbevételek egy részét is meg kell osztania a többiekkel annak érdekében, hogy megvalósuljon a közös védelem, az euró pedig önálló költségvetéssel rendelkező nemzetközi valuta legyen, és létrejöjjön a közös szabályok alapján tevékenykedő európai menekültügyi hivatal.

Mint mondta, a világ válaszút előtt áll, vagy behódol a lelkiismeret nélküli technológia, az emlékezet nélküli nacionalizmus és az értékek nélküli fanatizmus előtt, vagy elkezd küzdeni azért, hogy a fejlődés eredményei az egész emberiség javát szolgálják.

Emmanuel Macron szerint Európa előrehaladásához el kell fogadni az eltérő ütemek és szövetségek sokféleségén alapuló fejlődést, vagyis azt, hogy országok valamely csoportja összefog egy-egy ügy megvalósítására. Példaként említette az eurót és a schengeni övezetet. Hozzátéve, hogy az ilyen együttműködéseket mindig a nyitottságra és az egyesült Európa érdekének érvényesítésére kell építeni.

Az ünnepség után a francia államfő megbeszélést folytatott Angela Merkel kancellárral. A tárgyalás előtt tett sajtónyilatkozatukban mindketten kiemelték, hogy a jövő májusi európai parlamenti választásig tartó fél év a konkrét döntések időszaka lesz. Így a két ország már december közepére elkészíti közös, részletes reformjavaslatát az EU és az euróövezet továbbfejlesztéséről, januárban pedig aláírják a német-francia alapszerződés, az Elysée-szerződés átdolgozott változatát.

Emmanuel Macron megjegyezte: Európa természetesen nemcsak Németországból és Franciaországból áll, de az előrelépéshez német-francia egyetértésre van szükség.

(MTI)