Majdnem duplájára nőtt a császármetszések aránya a világon

Vajon csak az orvosilag valóban indokolt esetekben élnek-e a műtét lehetőségével, vagy az orvosok inkább a veszélytelenebbnek hitt, számukra biztonságosabb utat választják? Állandóan visszatérő kérdés. A szüléspártiak sokszor vádolják az orvosokat, hogy számtalan esetben nem várják ki a szülés természetes menetét, és éppen az orvosi, "segítő" praktikák és protokoll vezet végül a császármetszés zsákutcájába.

MTI/Reuters – Majdnem duplájára, 12 százalékról 21 százalékra nőtt a császármetszések aránya a világon 2000 és 2015 között – állapította meg egy friss kutatás. Az életmentő műtét a szegény országokban sok kismamának nem áll rendelkezésére, a gazdagabb országokban azonban túl gyakran alkalmazzák.

Legalább 15 országban a csecsemők több mint 40 százaléka születik császármetszéssel. A rekordot 58,1 százalékkal a Dominikai Köztársaság tartja.

Szakértői becslések szerint a szülések 10-15 százalékánál van egészségi indoka az operációnak, a komplikációk között szerepel többek között a vérzés vagy a magzat rendellenes elhelyezkedése.

Az eljárás anyai és gyermekéleteket menthet, ám szövődményei és mellékhatásai is lehetnek, többek között kockázatosabbá válhatnak a további szülések.

“A császármetszések arányának növekedése a gazdagabb országokban azért aggasztó, mert ezzel mind az anya, mind a csecsemő kockázatai fokozódnak” – mondta Marleen Temmerman, a kutatás egyik vezetője, a kenyai Aga Khan Egyetem és a Genti Egyetem munkatársa.

Arra kérte az orvosokat, a szülésznőket és a többi egészségügyi dolgozót, hogy “csak akkor avatkozzanak be a szülésbe műtéttel, amikor az orvosi szempontból indokolt”.

Megállapították, hogy a császármetszések száma a világon 3,7 százalékkal emelkedett évente 2000 és 2015 között, az élve születések 12 százalékáról 21 százalékára.

Továbbra is túl sokszor folyamodnak a műtéthez Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Latin-Amerikában, ahogy ahol a vizsgált időszakban évente mintegy két százalékkal nőtt a császármetszések aránya, vagyis 32, majdnem 27 és 44 százalék lett 2015-re.

Iratkozzon fel hírlevelünkre