Történelmi megállapodás Kína és a Vatikán között

Hatalmas jelentőségű megállapodás született Kína és a Vatikán között a katolikus püspökök kinevezéséről a kommunista országban – jelentették be a Vatikánban szombaton. Ez a Szentszék szerint azt jelenti, hogy ezentúl a hívőknek olyan püspökeik lesznek, akik Róma alá tartoznak, de a kínai hatóságok is elismerik őket.

Az 1,4 milliárd lakosú Kínában körülbelül 12 millió katolikus él, akiket kettészakított a kommunista rezsim által uralt egyház és a titokban szerveződött katolikus mozgalmak.

Peking és a Vatikán között 1951-ben szakadt meg a diplomáciai kapcsolat, két évvel a kommunista hatalomátvétel után, a kínai rezsim ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy ő maga nevezze ki a püspököket. Ez az egyezség talán kikövezheti az utat a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele előtt.

A Vatikán államtitkára, Pietro Parolin bíboros azt mondta, Ferenc pápa, akárcsak közvetlen elődei, különös figyelemmel tekint a kínai emberekre. A Vatikán közleménye szerint a pápa azt reméli, hogy a hosszan tartó, gondos tárgyalások eredményeképpen megszületett megállapodás segít begyógyítani a múlt sebeit, és egységes lesz a katolikus egyház Kínában.

Az ideiglenes egyezményről kiadott szentszéki közlemény teljes szövege itt olvasható.

Forrás és fotó: Euronews

Iratkozzon fel hírlevelünkre