Enyhítettek a vegetatív betegek halálba segítésének feltételein Nagy-Britanniában

Az eutanázia körüli kérdések önmagukban okot adnak a vitára, de azért érezzük, hogy valakit a “halálba segíteni” távol áll a napi jó cselekedettől.

 

Nagy-Britanniában egy bírósági kereset alapján innentől kezdve egyszerűbbé válik a vegetatív betegek ellátásának “csökkentése”.

A család és a doktorok egyetértése esetén, és ha ez szolgálja a páciens érdekeit, az orvosok anélkül kezdhetik meg a táplálék és a folyadék megvonását a vegetatív állapotban lévő betegektől, hogy erre engedélyt kérnének  a cselekvőképtelen emberek esetében eljáró gondnoksági bíróságtól. A legfelsőbb bíróság állásfoglalása szerint ez nem sérti az emberi jogokat – írja az MTI.

A gondoksági bíróság (Court of Protection) 25 éve hoz döntéseket ilyen ügyekben, az eljárás azonban hónapokig vagy évekig is eltarthat, a költségei is igen magasak, több tízezer fontot emésztenek fel.

A hétfői döntés több ezer olyan családot érinthet az Egyesült Királyságban. Becslések szerint az országban 24 ezer ember van tartósan vegetatív állapotban vagy csak minimális tudatánál.

Az eddigi szabályozás szerint az orvosok bírósági engedély nélkül dönthettek az olyan kezelések leállításáról, mint a dialízis. Az alapvető szükségletnek tekintett táplálék és folyadék megvonására azonban egészen 1993-ig nem volt lehetőség, amikor is a brit parlament felső kamarája, az akkoriban a legfelsőbb bíróság szerepét is betöltő Lordok Háza engedélyezte a Hillsborough-stadionkatasztrófa egyik áldozata ellátásának megszüntetését. Tony Bland túlélte ugyan az 1989-es futballtragédiát, de súlyos agykárosodást szenvedett, soha nem tért magához. Ő lett a szerencsétlenség 96. halottja. Akkor Lordok Háza úgy rendelkezett, hogy az ehhez hasonló esetekben a gondnoksági bíróságnak kell eljárnia.

A keresetet, amellyel kapcsolatban a legfelsőbb bíróság hétfői döntés született, egy ötvenes éveiben járó bankár családja nyújtotta be. A férfi szívrohamot kapott, ennek következtében pedig súlyos agykárosodást szenvedett. A beteg időközben elhunyt, az ügyet ennek ellenére végigtárgyalták. 

A szigetország mostanában élen jár abban, hogy mindenáron megfeleljen a kor elvárásaihoz igazított “emberi jogok” bibliájának. Ahogy arról korábban mi is írtunk, az országba érkező keresztény menekültek száma drasztikusan csökken annak köszönhetően, hogy a brit bevándorlási hivatal nem őket részesíti előnyben, mert az elsődleges szempont nem a vallás, hanem a nemi identitás (!). 

Két éve a befogadott menekültek 1,5%-a volt keresztény, az idei adatok szerint a Nagy-Britanniában befogadott szír menekültek csak 0,23%-a tartozott keresztény felekezetekhez. A 2018. év első felében 4832 szír kapott menedékjogot a szigetországban, közülük mindössze 11 volt keresztény vallású.

Mindebből azt is le lehet vonni következtetésként, hogy a szigetország saját értékelése alapján nagyobb üldöztetésnek van kitéve egy muszlim, aki homoszexuálisnak vallja magát, mint egy vallásáért üldözött keresztény.

S4C / MTI

Fotó: Photononstop/Jacques Loic