Véglegesítik az LMBT-zebrákat Párizsban

Újabb furcsa döntést hozott a francia főváros, amikor a szivárványos zebrák véglegesítése, sőt, újabb hasonló gyalogos átkelőhelyek létesítése mellett döntött. A kérdésnek a Pride-hónap ad aktualitást, amelynek apropóján az LMBTQ-lobbi egyre több formában igyekszik megjeleníteni szimbólumait világszerte. A franciaországi zebrák e szándék jegyében készültek.

A párizsi polgármester úgy döntött, hogy a szombati melegfelvonuláshoz a zebrák mellé festett szivárványszínű csíkok az ünnepség után is ott maradnak, miután az egyiket homofób graffitivel csúfították el – számolt be a hírről a mandiner.hu. 

Mint írták, az idei párizsi Pride-ra készülődve számos zebrát dekoráltak ki az LMBT-közösség szivárvány színeivel. Ezt azonban egyesek nyilvánvalóan nem nézték jó szemmel, és az egyik ilyen szivárványos felfestést homofób felirattal firkálták át. Az ismeretlen tettes a Marais negyed szívében, a Rue des Archives és a Rue de la Valerie kereszteződésében festette a szivárványra a „Ki az LMBT-vel Franciaországból” feliratot. 

Anne Hidalgo polgármester válaszul a következő nyilatkozatot tette: „Ma egy szimbolikus döntést hoztam: állandósítjuk a szivárvány gyalogátkelőket a Marais negyedben”. Mint hozzátette, úgy véli, ezzel a környékre látogatóknak pozitív jelet és üdvözletet küldenek. A Marais negyed sok olyan szórakozóhely, vendéglő és bár otthona, amely népszerű az LMBT-közösség körében.

„Párizs a menedék városa, amely a szabadság, egyenlőség és testvériség republikánus értékeit vallja, s hogy ezek az értékek örökre rögzítve legyenek, a meleg büszkeségre készült szivárvány gyalogátkelők végleg ottmaradnak” – közölte Hidalgo, aki azt is hozzáfűzte, hogy további két szivárványos átkelőt készítenek még. 

Nyilvánvaló, hogy a homofób megnyilvánulások nem keresztényiek, ugyanakkor visszatetsző, hogy míg Franciaországban nem állíthatnak kereszttel ékesített szobrot köztéren Szent II. János Pál pápának, addig az LMBT-szimbólumok folyamatosan és egyre több helyen terjednek el.

MTI/S4C

Iratkozzon fel hírlevelünkre