Merre tovább, európai kereszténység?

Az ECHO TV Terc című műsorában Bese Gergő atya és Vágvölgyi Gergely politológus, az S4C főszerkesztője beszéltek arról, hogy Európa posztkeresztény korszakba lépett, s bár a közép-európai országokban jobb a helyzet, mint nyugaton, a kereszténység nálunk is visszaszorulóban van. Rámutattak: a keresztény társadalmi tanítás nagyon is aktuális, az pedig, hogy mit gondol a világ a keresztényekről, rajtunk múlik. Politikai korrektségtől mentes, identitáskérdésekben bővelkedő beszélgetés.

A műsorban a Pew Research Institute kutatásából kiindulva a résztvevők kifejtették: hogy négyből csak egy nem aktív hívő hisz a Biblia által kijelentett Isten létezésében. 

Vágvölgyi Gergely szerint a probléma nagyon-nagyon sokrétegű, azok, akik önmagukat gyakorló kereszténynek gondolják és rendszeresen járnak templomba, köztük is meglepően magas azok aránya, akik valójában nem hisznek a mennyország létezésében vagy abban, hogy a földi élet után bármi is következik.

A politológus itt ragadná meg a probléma gyökerét, hogy mi magunk, akik elkötelezett, gyakorló keresztények vagyunk, mi mennyire vesszük komolyan a hitünket. Hozzátette, azért van különbség a nem-gyakorló és az ateista között, hiszen utóbbi mereven elzárkózó állásponton van, míg egy nem-gyakorló keresztény könnyebben vallhatja magáénak azokat a társadalmi értékeket, amelyeket a vallás tanít. 

Bese Gergő iskolalelkész ismertetett egy másik felmerést, amit tanítványaival közösen készített. Ismertette, a kérdőívet kitöltő 2200 ember pontosan tisztában van az alapvető keresztény ünnepekkel, hagyományokkal és szokásokkal. Vágvölgyi Gergely hozzátette a legfontosabb okok között van, hogy Európában manapság negatív jelzőkkel illetik a kereszténységet. Ezért is lehet az, hogy egyre kevesebb a vallás gyakorló. Tematizálni kell a közbeszédet és megfelelő jelentésekkel feltölteni a fogalmakat annak érdekében, hogy ne mások mondják meg, mit jelent ma kereszténynek lenni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre