Több százan haltak meg a muszlim és keresztény összecsapásokban Nigériában

Több mint 200 emberrel végeztek Nigériában a múlt hét végén a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport fegyveres tagjai, akik a helyi keresztény földművesek ellen indítottak támadásokat – közölte szerdán Simon Lalong, Plateau állam kormányzója. A kormányzó aggodalmának adott hangot az államfőhöz intézett beszédében amiatt, hogy a pásztorok fejlett lőfegyverek birtokában támadtak a földművesekre. Lalong szerint erre a fenyegetésre az államnak olyan szintű választ kell adnia, mint ahogyan a Boko Haram dzsihadista szervezet ellen lép fel. 

A Távirati Iroda tudósítás emlékeztetett: a fulani fegyveresek szombaton éjfél előtt kezdték meg gyilkos akcióikat különböző településeken, az atrocitások vasárnap is folytatódtak. A helyi hatóságok este hattól reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el. Az ország északi részét sújtó aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria délebbi térségeibe vándorolt. Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezet a helyi keresztény földművesekkel.

Az év eleje óta, a mostani vérengzést megelőzően több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak. 

Közép-Nigéria több kevert etnikumú és felekezetileg megosztott térségében törnek ki időnként véres harcok. Plateau vezetésének mindeddig sikerült viszonylag békés helyzetet fenntartania. A kormányzó Muhammadu Buhari elnökhöz intézett beszédében viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a térségben egyre több összetűzés fordul elő, egyre elterjedtebbek a rablások, fosztogatások és a fegyvercsempészet.

A konfliktus valójában évtizedek óta tart. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű agytröszt tavaly arra figyelmeztetett, hogy a kiújuló harcok legalább annyira veszélyessé válhatnak, mint a Boko Haram felkelése az ország északnyugati felében.

A hétvégi összecsapásokról itt számoltunk be.

MTI/S4C

Kép forrása: Naija Church News

Iratkozzon fel hírlevelünkre