„Ez szégyen” – a pápai nuncius alaposan kiosztotta a német püspöki kar elnökét

Már több mint tízezren látták a Youtube-on azt a videót, amelyen Peter Zurbriggen pápai nuncius élesen kritizálja azokat a német püspököket és papokat, akik korábban nemtetszésüket fejezték ki a bajor keresztkihelyezésről szóló törvénytervezetet kapcsán. Mint ismert: június elsejétől minden bajor állami hivatalban kötelező a keresztek kifüggesztése, a döntés ellen nemcsak a liberális, hanem meglepő módon néhány katolikus is szót emelt.

Az ausztriai Wienerwald  városába látogatott Peter Zurbriggen, az ország pápai nunciusa: a svájci érsek a Heiligenkreuz Főiskolán tartott előadást, ahol szóba került a bajor tartomány azon döntése, hogy az állami hivatalokban június elsejétől kötelező lesz a kereszt kitétele.  Ahogyan várható volt, a döntés ellen azonnal fellázadt a liberális média, de meglepő módon a keresztény felekezetek részéről sem volt osztatlan a lelkesedés.

A már nevével is sokat sejtető Reinhard Marx – a német püspöki kar elnöke – egyenesen így fogalmazott: a döntés megosztottságot és nyugtalanságot okozott, és annak elfogadása előtt vitát kellett volna folytatni róla az egyházakkal és társadalmi csoportokkal, beleértve a nem keresztényeket is, hogy mindenki kifejthesse mit is jelent nekünk a kereszt egyáltalán, és mit jelent élni egy olyan országban, amelyet a kereszténység formált – idézte a püspök szavait a Katolikus Válasz.

 

Ennek kapcsán fakadt ki – szó szerint – Peter Zurbriggen nuncius: szinte egészen példátlan, hogy egy ilyen magas pozícióban lévő egyházi vezető nyilvánosan fogalmazzon meg kritikát egy püspökkel szemben. 

„Mint nuncius és mint a Szentatya képviselője, szomorú vagyok és szégyellem magam, hogy amikor kereszteket állítanak a szomszédos országban, épp püspökök és papok kell, hogy kritizálják ezt. Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!”

Szavait hatalmas átéléssel mondta, szinte kiabálva hangsúlyozta a „szégyen” szót, a közönség tapssal jutalmazta mondatait.  A 74 éves egyházi méltóság kilenc esztendeje Ausztria nunciusa.  Korábban szolgált Mozambikban, Örményországban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Észtországban, Lettországban és Litvániában is.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre