Bizottság: 16 országban különösen aggályos a vallásszabadság helyzete

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának 2018. évi jelentése 16 országot sorol „különösen aggályos” kategóriába.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága (USCIRF) a mai napon tette elérhetővé 2018. évi éves jelentését (2018 Annual Report), melyben 28 állammal kapcsolatosan közöl a vallásszabadság megsértéséről szóló, a 2017-es naptári évre vonatkozó dokumentumokat, illetve javaslatokat fogalmaz meg az Egyesült Államok kormánya számára.

“A vallásszabadsággal kapcsolatosan sajnos el kell mondani, hogy 2017-ben sok országban romlott a helyzet, gyakran azért, mert a terrorizmus elleni harc ürügyén bizonyos kormányok totalitárius intézkedéseket hoztak” – mondta az USCIRF elnöke, Daniel Mark. „Ugyanakkor azért optimizmusra ad okot az, hogy ennek az alapjognak az elismertsége ma szélesebb, mint valaha, és egyre kevésbé valószínű az, hogy a vallásszabadságot kirívóan megsértő cselekedetek rejtve maradjanak.”

Az USCIRF riport kulcseleme a „különösen aggályos országok” helyzetével kapcsolatos jelentés: ezek azok az országok, amelyekben azok kormányai maguk is részt vesznek a vallásszabadságot kirívóan sértő, módszeres és folytatólagos cselekményekben, vagy legalábbis eltűrik ezeket. A 2018-as jelentés 16 ilyen országot említ: Burma, Kína, Eritrea, Irán, Észak Korea, Szaúd-Arábia, Szudán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Közép-afrikai Köztársaság, Nigéria, Pakisztán, Oroszország, Szíria és Vietnam.

A riport egy második kategóriát is felállít, melybe azon országok tartoznak, amelyekben a vallásszabadságot sértő cselekményeknél az előbb említett három kategória (kirívó, módszeres és folytatólagos) közül legalább kettő megvalósult. 12 ilyen országot sorol fel a jelentés, ezek a következőek: Afganisztán, Azerbajdzsán, Bahrein, Kuba, Egyiptom, India, Indonézia, Irak, Kazahsztán, Laosz, Malajzia és Törökország.

A jelentés kitér továbbá olyan szervezetekre is, amelyek a vallásszabadságot jelentős mértékben megsértő, ún. „különösen aggályos szervezetek”. Ezek olyan, nem kormányzati, nem állami szereplők, amelyek a vallásszabadságot módszeres, folytatólagos és kirívó módon sértő cselekményeket valósítanak meg. Jellemző még ezekre a nem állami, nem szuverén szervezetekre, hogy jelentős politikai hatalommal rendelkeznek, illetve bizonyos területeket az ellenőrzésük, irányításuk alá vontak. Mindezek alapján a jelentés 2017-re vonatkozóan a következő szervezeteket említi: az Iszlám Állam (ISIS) Irakban és Szíriában, a Tálibok Afganisztánban és az al-Shabaab (Mudzsahedin Ifjúsági Mozgalom) Szomáliában.

Fordította: Puskás Balázs

Forrás: uscirf.gov

Iratkozzon fel hírlevelünkre!