Soltész Miklós: Háromezer kisgyermek nevelését végzik az egyházi fenntartású bölcsődékben

Összesen háromezer kisgyermek nevelését vállalják és végzik egyházi fenntartású bölcsődékben – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az új görögkatolikus bölcsőde átadásán csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócson.

Soltész Miklós a 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult bölcsődeépület átadási ünnepségén elmondta, az országban lévő bölcsődék hét százalékában, több mint kétszáz helyen az egyházak a fenntartók, ebből pedig a görögkatolikus egyház “nagyon szépen, bőven” kiveszi a részét.

Az államtitkár emlékeztetett, 2010 óta több mint kétszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma az országban, a tizennégy évvel ezelőtti 32 ezerhez képest jelenleg 65 ezer férőhely van az ilyen nevelési intézményekben.

Arról beszélt, a más fenntartású bölcsődékhez viszonyítva az egyházi bölcsődék többet, “a lelki hátteret, a keresztény tanítást és a hitet” tudják megadni a gyerekeknek.

Bízom abban, hogy az a küzdelem, amiben benne vagyunk az Európai Unión belül is, ez a gender-LMBTQ őrület, azzal szemben országosan is felvesszük a küzdelmet

– fogalmazott Soltész Miklós, megjegyezve, ebben a harcban a legerősebb támasznak az egyházak számítanak.

Ez nemcsak arról szól, hogy az ország megkapja-e a jogosan neki járó támogatásokat az Európai Uniótól, vagy meg tudja őrizni a békét – folytatta -, hanem arról is, hogy ideológiai szempontból fel tudja-e venni a küzdelmet.

A megszépült kegyhelyek és zarándokhelyek, illetve az egyházak által átvett, felújított, vagy újonnan épített oktatási intézmények rendkívül fontosak ebben az ideológiai versenyben – hangoztatta az államtitkár.

Az eseményen Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a nyírbátori központú választókerületben az elmúlt tíz évben tizennyolc új bölcsőde épül, vagy épült már meg több mint ötmilliárd forint beruházási költséggel.

A nyírbátori és a nyírlugosi intézmények átadása folyamatban van, Bökönyben pedig hamarosan elkezdődhet a beruházás – tette hozzá a képviselő.

Papp Bertalan, Máriapócs Fidesz-KDNP-s polgármestere emlékeztetett, a nyírségi kisvárosban az új bölcsőde elindulásával, a meglévő iskolával és óvodával egy komplex oktatási centrum jött létre a görögkatolikus egyház fenntartásában.

Az új görögkatolikus bölcsőde a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócson. Forrás: Facebook/Soltész Miklós

Az új épületet Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke szentelte fel és áldotta meg.

A máriapócsi fejlesztés során egy kétcsoportos, huszonnégy férőhelyes intézmény épült meg az egyházmegye beruházásában.

(MTI)

Címlapkép: Összesen háromezer kisgyermek nevelését vállalják és végzik egyházi fenntartású bölcsődékben – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új máriapócsi bölcsőde átadóján. Forrás: Facebook/Soltész Miklós

Iratkozzon fel hírlevelünkre