Ferenc pápa: Minden nemzet álljon a béke oldalára!

Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben elmondott beszédében ismételten felemelte szavát a háborúk ellen. Sürgette a közel-keleti tűzszünetet és a tárgyalások megkezdését. A májusban esedékes Gyermekek Világnapjáért is kérte a hívek imáit – közölte a vaticannews.va hétfőn.

A pápa imáival és aggodalommal, sőt fájdalommal követi a híreket az izraeli helyzetről, amely még súlyosabbá vált az Irán részéről történt beavatkozás miatt. A Szentatya szívből jövő kéréssel fordult az érdekelt felekhez:

állítsanak le minden olyan akciót, amely táplálhatja az erőszak spirálját, és amely azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Keletet egy még nagyobb háborús konfliktusba sodorja.

Senki sem veszélyeztetheti mások létét. Ehelyett minden nemzet álljon a béke oldalára, és segítse az izraelieket és a palesztinokat, hogy két államban élhessenek, egymás mellett és biztonságban. Ez az ő mély és jogos vágyuk, és ez az ő joguk! Két szomszédos állam – hangsúlyozta erőteljesen Ferenc pápa.

Annak a kívánságának adott hangot, hogy kössenek hamarosan tűzszünetet Gázában, és lépjenek a tárgyalások útjára. Nyújtsanak segítséget a humanitárius katasztrófába sodródott lakosságnak, és azonnal engedjék szabadon a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszokat! Mennyi szenvedés! – kiáltott fel a pápa, majd ismét arra szólított fel, hogy imádkozzunk a békéért.

Ferenc pápa üdvözölte a Szent Péter téren összegyűlt rómaiakat és zarándokokat. Köszöntötte a lengyeleket, megjegyezve ez ezen a vasárnapon is, hogy sok lengyel zászlót lát a téren. Ferenc pápa szeretettel köszöntötte a világ különböző részeiről érkezett gyermekeket is, akik – szavai szerint – azért jöttek el Rómába, hogy emlékeztessenek bennünket rá: az egyház idén május 25-26-án ünnepli a Gyermekek első Világnapját.

A Szentatya arra kérte a híveket, hogy imádsággal kísérjék az ehhez az eseményhez vezető utat. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a világnap előkészítésén dolgoznak, a gyermekekhez pedig ezeket a szavakat intézte:

Várlak benneteket! Mindnyájatokat! Szükségünk van az örömötökre és egy jobb világért, egy békés világért való vágyakozásotokra.

A Szentatya végül azt kérte, hogy imádkozzunk a háborúk miatt szenvedő gyermekekért, akik olyan sokan vannak Ukrajnában, Palesztinában, Izraelben és a világ más részein.

Címlapkép: Ferenc pápa ismételten felemelte szavát a háborúk ellen, sürgette a közel-keleti tűzszünetet és a tárgyalások megkezdését. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

Iratkozzon fel hírlevelünkre