Marasztaló kötelékek

Sokan ismerik Tamási Áron azon gondolatát, mely szerint „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”.

Kevesebben ismerik azonban az idézet folytatását, amely így hangzik: „És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával és a szemem megtelik a hajnal harmatával”.

Ez az a pótolhatatlan érzés, amit minden gondoskodó családban és szerető közösségben felnövekvő gyermek átél, amikor először megy el egy több napos kirándulásra és kerül távol az otthonától.

Amikor érzésünk honvágyként írjuk le, egyszerre fejezzük ki az otthonunk iránti szeretetünk és a hazánk iránti szenvedélyünk.

Amikor megkérdezzük a fiatalokat arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyeknek köszönhetően a szülőföldjükön való boldogulás mellett döntenek, akkor az első három helyen a családhoz, a barátokhoz és a hazához való ragaszkodást említik.

Ezért sem kérdés a számunkra, hogy amikor a családokat, a családalapítást és a felelős gyermekvállalást támogatjuk, jó úton haladunk. 

Mint ahogy azt is tudjuk, hogy a felelős gyermekvállaláshoz fontos az anyagi biztonság, ami a magyar fiatalok számára a munkán túl az otthont is jelenti.

Az ifjúsági munkanélküliség területén elért eredményeinket már a fiatalok is látják, hiszen amikor megkérdezzük őket, hogy mely területek jelentik számukra a legégetőbb kihívást, akkor az első három helyen az elhelyezkedési nehézségeket már nem említik. Ezt további statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen az ifjúsági munkanélküliség hazánkban már a 10 százalékhoz közelít, míg az európai uniós átlag még mindig 15 százalék.

A felnőtté válás másik fontos mérföldkövének az elérésében, a szülői háztól való elköltözés lehetőségének a megteremtésében is igyekszünk segítő kezet nyújtani.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel már több, mint 95 000 családnak tudtunk segíteni, amivel közel 400 000 ember önálló otthonának a megteremtését tudtuk könnyebbé tenni.

A fiatal házasokat támogató, legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatás szintén azt szolgálja, hogy a fiatalok előtt ne legyenek akadályok, amelyek a felnőtté válás, családalapítás útjában állnak.

Ezért indítottuk el az ESÉLY OTTHON programunkat is, amellyel a fiatalok szülőföldjükön való boldogulása érdekében a 3-20 ezer fő közötti, a fiatal korosztályban csökkenő tendenciát mutató lakossággal rendelkező települések önkormányzatai vállalhatták, hogy ingatlanokat újítanak fel és adnak át legalább két évre lakhatás céljából fiataloknak. Az akár 200 millió forintos támogatásból foglalkoztatást elősegítő programok és hiányszakmákban való elhelyezkedést elősegítő ösztönzők biztosítására is van lehetőség.

Az első lakások már Mezőberényben és Tokajban is átadásra kerültek, várják a fiatalokat, akiknek a visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy a programok valódi életkezdési támogatást jelentenek.

Most már csak rajtunk, fiatalokon a sor.

Illés Boglárka


A szerző az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre