Vadóc és az éjszakai bosszúálló – Egy garantáltan izgalmas olvasmány kiskamaszoknak

Nincs könnyű dolga manapság azoknak a szülőknek, akik könnyed, szórakoztató, egyszersmind a világban végbemenő ijesztő változásoktól mentes könyvet szeretne adni kiskamasz gyermeke kezébe. Most, amikor még a legegyszerűbb, kicsiknek szánt ártalmatlannak tűnő böngészőben is ott virít a szivárványos zászló a világ országainak felsorolása közben, igazán üdítő Harry Voß Vadóc sorozatát olvasni, amely izgalmas és fordulatos, ugyanakkor egy keresztény közösségben játszódó regénysorozat a 7-12 éves korosztálynak.

A Németországban már klasszikusnak számító, kisiskolás korosztálynak szóló Vadóc történetek egy hétrészes sorozatot alkotnak, amelyből még nagysikerű tévéfilm, és képregénysorozat is készült. A titokzatos, talált fiú történetét most már magyar nyelven is olvashatják a fiatalok a Harmat kiadó és a Szentírás Szövetség gondozásában megjelent könyveknek hála. Az olvasók immár a negyedik kötetet tarthatják kezükben, melynek címe: Vadóc és az éjszakai bosszúálló.

Vadóc rejtélyes módon érkezett a Schmidtsteiner családba: egy családi kiránduláson találtak a piszkos, szakadt ruhájú kisfiúra, aki nem emlékszik a múltjára és arra, hogy mi történt vele, de különös félelmei és gondolatai vannak: nem hajlandó autóba ülni és retteg a víztől. Vadóc nagyon különleges és nyílt személyiség, akinek ötletei és kíváncsisága még rejtélyes történeténél is jobban felforgatja új családja életét, nemkülönben a keresztény közösségét, ahova járnak.

A történet negyedik részében azon izgulhatunk, ki az a megszállott bosszúálló, aki a közösség néhány tagját kiszemelve rémíti halálra az idős embereket: fészereket gyújt fel és titokzatos üzeneteket hagy a tett helyszínén. Természetesen a gyerekek idővel felgöngyölítik a múltban gyökerező titkokat és indítékokat, miközben pár lépéssel közelebb kerülhetünk Vadóc múltjának megfejtéséhez is.

A Vadóc és az éjszakai bosszúálló üdítő és egyúttal izgalmas olvasmány, az író nagyszerűen adagolja azokat az elemeket, amelyekkel végig gyermekeknek szóló módon tartja tartja fenn a feszültséget az olvasóban. Mesterien bánik azzal is, ahogyan Vadóc személyiségén keresztül – aki nem kapott keresztény nevelést – láttatja a gyermeki hitet, valamint azt, hogyan viszonyulnak a gyerekek a keresztény tanításhoz. Görbe tükröt tart nekünk is, amikor megkérdőjelezi a felnőttek világát: a család és a közösség tetteit, szokásait. Miközben Vadóc látszólag kötekedő és álnaív kérdéseivel felforgatja az állóvizet, a megkérgesedett rendszer repedései között egy újfajta, élő hitvilág bontakozik ki, amely nem eltávolít, hanem ellenkezőleg: közelebb hoz Istenhez.

Érdemes kirándulást tenni a könyv által nyújtott izgalmas kaland útvesztőjében, amely a hagyományos ifjúsági regény történetmesélését követi: a gyermekek főszereplői lehetnek saját életüknek és úgy élhetik meg mindezt, hogy közben végig biztonságos terepen mozognak. A Vadóc és az éjszakai bosszúállók kiváló nyári olvasmány, amely az előzmények ismerete nélkül is megállja a helyét, de aki egyszer belekezd, biztosan el szeretné majd olvasni a többi részt is! Reméljük, hamarosan érkezik a következő!

Raj-Czefernek Léna

Harry Voß: Vadóc és az éjszakai bosszúálló

Szentírás Szövetség – Harmat Kiadó, 2024.

Kiemelt kép forrása: Harmat Kiadó

'Fel a tetejéhez' gomb