A családi együttlét jelentőségéről szól A barátságos harapófogó

Marék Veronika mindig tudja, hogy szóljon a legkisebbekhez. Boribonról, a csintalan gyerekmackóról szóló sorozata nem csupán gyermekeim, de anno az én szívembe is hamar belopta magát, és valószínűleg a Kippkoppról szóló kedves történetek is ott virítottak minden korombélinek a könyvespolcán egykor. Nagy örömmel fedeztem fel az írónő egyik általam nem ismert, A barátságos harapófogó című könyvét, amely tavaly jelent meg utoljára a Móra Könyvkiadó gondozásában.

Sokat hallani manapság, hogy hiányzik az apa, a férfiminta a gyermekek életéből. Sok a válás, és aki együtt él az apukájával, ott is általános probléma, hogy a férfi naphosszat dolgozik, kevés időt tölt a családjával, gyermekeivel. Napjaink gyermekirodalma mintha leképezné ezt az állapotot: kevés a pozitív férfihős, az átlagos apuka a könyvek hasábjain.

Mára már eljutottunk oda, hogy van olyan youtuber apuka, aki azzal szerzett ismertséget magának, hogy oktatóvideókat készít olyan “férfias” dolgokról, mint például a kerékcsere vagy a nyakkendő megkötése olyan fiatal fiúk számára, akik ezeket a dolgokat valamiért nem tudják megtanulni az apukájuktól. 

Éppen ezért üdítő színfolt Marék Veronika könyve, amely A barátságos harapófogó címet viseli, és amely egy átlagos család életébe enged bepillantást. Habár a könyv 1979-ban született, a lapjain megelevenedő történet ma is él, és minden kisgyerek számára szerethető: nem történik benne időutazás, és senkinek nincsenek különleges tulajdonságai, csak egy átlagos apuka és gyermekei láthatók, akik játékpolcot fabrikálnak a gyerekszobába együtt.

A család összetartása, a közös munka öröme és az alkotás lehetősége minden gyermek számára fontos üzenet, amit ez a könyv tökéletesen megragad: a gyerekek ügyesen és szívesen segítenek az apukájuknak, majd a nagy mű elkészülte után továbbjátsszák a felnőtt munkát: saját készítésű játékokkal szórakoztatják magukat.

Marék Veronika egyszerű történetei majd’ ötven éve szórakoztatják és tanítják a gyermekeket: A barátságos harapófogó például a szerszámok nevét és használatát mutatja be érthető és szerethető módon a legkisebbek számára – legyen kisfiúról vagy kislányról szó. Nálunk a hároméves leányzót annyira lenyűgözte a történet, hogy rögtön el kellett neki olvasni többször egymás után, és azon sem csodálkoznék, ha hétvégén igényt tartana egy kis szerelésre az apukájával.

A régi családi értékek minden kisgyermek számára fontosak, és ezt az írónő is nagyon jól tudja, éppen ezért A barátságos harapófogó bátran ajánlható minden hároméves olvasónak, aki szeret játszani, szeret együtt lenni és közösen alkotni a szüleivel.

Marék Veronika:  A barátságos harapófogó (Móra Könyvkiadó, 2023.)

Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre