Gál Kinga: Magyarországnak arra van szüksége, hogy béke legyen Ukrajnában

Magyarországnak arra van szüksége, hogy béke legyen Ukrajnában, érdeke a stabilitás és a prosperitás megőrzése Európában – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Strasbourgban szerdán.

Gál Kinga az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai biztonság és védelem megerősítéséről tartott vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország elítéli az orosz agressziót Ukrajnával szemben, kiáll a megtámadott ország területi egysége és önvédelemhez való joga mellett, és erején felül nyújt humanitárius támogatást.

Csak a béke vethet véget a pusztításnak és a további emberi áldozatoknak, nem pedig a folytatódó fegyverszállítások

– fogalmazott Gál Kinga, majd elfogadhatatlannak nevezte, hogy támadják Magyarországot, mert kiáll a béke mellett.

Kijelentette: Magyarország támogatja a közös védelempolitikát és az európai védelmi ipar megerősítését, amelyet – szavai szerint – az Európai Unió Tanácsának féléves magyar elnöksége kiemelten kezel majd. Hangsúlyozta ugyanakkor, Magyarország nem ért egyet azokkal az ideológiai alapú kijelentésekkel, amelyeket az uniós parlament szerdai vitáján tárgyalt jelentései tartalmaznak.

Ideológiai viták helyett Európa igazi érdekére, a versenyképesség romlásának megállítására kellene összpontosítani. A jelenlegi, nehézségekkel terhelt időkben ideológiai támadásoknak nincs helye

– jelentette ki.

Az EP-képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós parlamenti jelentésekben ismételten alaptalan támadások érik Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztost, aki elismerést érdemelne azért, hogy a bővítési politika lendületet kapott. A Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítása az EU alapvető stratégiai érdeke – húzta alá.

Elfogadhatatlannak nevezte a minősített többségi szavazásra irányuló javaslatokat is. Ez ellentétes az uniós alapszerződésekkel – hívta fel a figyelmet. Az egyhangú döntéshozatal eltörlése súlyosan sértené a tagállamok szuverenitását és az érdekérvényesítést, különösen a kisebb tagállamok esetében – tette hozzá nyilatkozatában Gál Kinga.

(MTI)

Címlapkép: Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, EP-képviselője beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre