Herczegh Anita: A Covid-árváknak továbbra is szükségük van támogatásra

A Covid-árváknak továbbra is szükségük van támogatásra – hangsúlyozta Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége szerdán Budapesten, a Kútvölgyi-kápolnánál, Regőczi István katolikus pap sírjának megkoszorúzása után.

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke elmondta, több mint 1650 olyan gyermekről tudnak, aki a koronavírus-járvány következtében veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét. Az alapítvány őket segíti és támogatja mindaddig, amíg saját lábukra tudnak állni.

Herczegh Anita emlékeztetett arra, hogy a gyermekek 15 százaléka hatéves vagy annál fiatalabb volt a járvány idején, tehát még sokáig támogatásra szorul. Minden, a 13650-es adományvonalra leadott telefonhívás, sms ötszáz forintot ér – közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ettől az évtől kezdődően az adó egy százalékát is tudja fogadni az alapítvány, amelynek honlapján megtalálható az adószám (19302599-2-43) és minden más információ.

A tizenegy évvel ezelőtt elhunyt Regőczi Istvánról Herczegh Anita azt mondta, szeretnék, ha az alapítvány tevékenysége méltó lenne hozzá, aki egész életében az árvák védelmezője, oltalmazója és támasza volt.

A Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány névadója, Regőczi István katolikus pap sírja a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében 2024. február 28-án. Fotó: MTI/Purger Tamás

Regőczi István (1915. október 5. – 2013. február 28.) római katolikus pap, címzetes prépost, író, “az Isten Vándora” – ahogyan egy paptársa nevezte. Belgiumban szentelték pappá 1943-ban. Hazatérése után árvaházakat és templomokat épített, a II. világháború után a kommunista államhatalom meghurcolta, éveket töltött börtönben. A Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kialakítása mellett létrehozta a Táborhegy-zarándokházat, amelyben Mindszenty-emlékszobát is berendezett. Rendszeresen teljesített börtönpasztorációs szolgálatot a Váci Fegyház és Börtönben. Regőczi István 2013-ban, életének 98. évében hunyt el, és a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna mellé temették.

A Regőczi Alapítványt Áder János hozta létre még köztársasági elnökként 2021-ben azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a Covid-árváknak, egészen addig, amíg befejezik tanulmányaikat és képesek magukról gondoskodni.

Tizenegy éve hunyt el Regőczi István, az árva gyermekek segítője

(MTI)

Címlapkép: Herczegh Anita, a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Áder János volt köztársasági elnök felesége nyilatkozik a sajtónak, miután virágot helyezett el az alapítvány névadója, Regőczi István katolikus pap sírjánál halálának tizenegyedik évfordulóján a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében 2024. február 28-án. Fotó: MTI/Purger Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre