Hiúz a nappalinkban – egy regény, amire az egész család lecsap

Ha egymás után két gyerekem is ellopja a könyvet, amiről ajánlót kellene írnom, az jó jel, ami után és én is szívesen ülök neki az olvasásnak. Ám ezúttal meglepődtem, engem is annyira magával ragadott Kemény Gabi A konkrét hiúz című regénye, amely a Regényes természet című irodalmi pályázat díjazott alkotása. Tökéletesen eltalált és pontosan adagolt humor és a szereplők szerethetősége mellett végre egy ízig-vérig mai alkotás, amiben otthonosan mozoghatunk mindannyian: szülők és kiskamaszok egyaránt magukénak érezhetik ezt a regényt, amely napjainkban játszódik, rólunk és nekünk szól és amit egyszerűen muszáj egy szuszra elolvasni.

A fent említett okokból csak kissé késve és elnyűtten érkezett meg hozzám a “konkrét hiúz”, amely Kemény Gabi első kötete a Móra kiadónál. A könyv a Regényes természet irodalmi pályázat díjazottja, írója azóta több érdemérmet is bezsebelt, a 2023-ban többek között az év gyerekkönyv írója lett. De mit is tud ez a regény, amely annyira izgalmas és fordulatos, hogy gyermeket és felnőttet egyformán leköt miközben szórakoztatva nevel és még egy kicsit görbe tükröt is tart nekünk? Miben rejlik varázsa?

Nem titok, hogy még azoknál a gyerekeknél is okoz fejtörést néha, hogy mit vegyenek le a polcról, akik szeretnek és tudnak olvasni. Ám ha valaki kicsit nehezebben veszi rá magát a könyvek forgatására, annak feltétlenül és mindenek előtt ajánlott A konkrét hiúz elolvasása, amely egy tizenkét éves kisfiú elbeszélése egyes szám első személyben. Mindez azért is lényeges, mert végre egy olyan könyvről van szó, amely nemre való tekintet nélkül ajánlható a kiskamasz korosztály számára (a könyvre az van írva, hogy 10 éves kortól ajánlott, de a kilenc éves kislányom is végigizgulta Marci történetét rekord idő alatt átjutva rajta).

A történet egyébként rém egyszerű: az iskolai természettudományi verseny vidéki döntőjére kell pár kiskamasznak és a felkészítő tanárnőnek eljutnia, hogy aztán megnyerjék a megmérettetést. Hogy milyen akadályokba ütköznek ez idő alatt, és sikerül -e teljesíteniük a kitűzött célt,  azt nem árulom el, mint ahogyan azt sem mondhatom el, hol töltik az éjszakát a tervezett úticél helyett, hiszen ettől izgalmas és fordulatos ez a könyv.

De azt megígérhetem, hogy számtalan nem várt fordulattal és azzal a fajta humorral van mindez tálalva, amely felnőtteket és gyermekeket egyaránt a székhez szegez. A regényes természetírás, amely anno Gerald Durellnek is olyan jól állt, most hazai viszonyokhoz lett igazítva: az erdei útjaink és a benne lakó “konkrét hiúz” nem csupán izgalmas hátteret biztosít szereplőink kalandos utazásához, de számtalan érdekességet is megtanulhatnak általa a kis (és nagy olvasók).

Kemény Gabi nem véletlenül érti és érzi ennek a korosztálynak a nyelvét ennyire, hiszen maga is három fiú édesanyja, annak minden szépségével és kihívásával. Írói tehetségét az is mutatja, hogy ennyire jól bele tud bújni a tizenkét éves főszereplő bőrébe, és mindezt olyan érzékletesen teszi, hogy még mi, felnőttek is érezzük, milyen nehéz néha a kamasznak a szüleivel (és testvéreivel).

Reméljük, ezt a könyvét még sok hasonló követi majd, ugyanis A konkrét hiúz egyetlen hibája, hogy nagyon gyorsan véget ér. Holott mi még nagyon szívesen olvasnánk tovább a szereplők izgalmas kalandjait…

Raj-Czefernek Léna

Kemény Gabi: A konkrét hiúz

Móra Kiadó, 2022.

Iratkozzon fel hírlevelünkre