Van kérdésed a Szentírás titkairól? Most bátran felteheted!

Volt olyan, amit szívesen megkérdeztél volna a Bibliával kapcsolatban, de nem mertél? Egyáltalán el tudod képzelni, Jézus korában hogyan éltek az emberek? Mekkora a távolság Jeruzsálem és Emmausz között? Milyen növény jerikó rózsája? És milyen ízű a manna? Sok más izgalmas érdekesség mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Miklya Luzsányi Mónika Bibliai Kisokosából, amely egyszerre tanít és szórakoztat, miközben átfogó képet nyújt a bibliai történetek hátteréről gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Nem minden bibliai történetet könnyű megérteni és átérezni. Még a felnőttek számára is vannak olyan üzenetek, amelyek fejtörést okozhatnak, és mi sem mindig tudjuk, hogy egyes eseményeket a kor szokásai szerint másként értelmezhettek, mint mi a mai korban. A gyerekek számára még nehezebb dekódolni ezeket az üzeneteket, hiszen sem történelmi, sem földrajzi, sem kultúrtörténeti szempontból nem kapták még meg hozzá azokat az információkat, amivel a kirakós hiányzó részei a helyükre kerülhetnének.

Még az egyes Evangéliumok is más-más színezetet, új értelmet kapnak, ha az ember megismerheti a benne szereplők körülményeit, a kor szokásait, esetleg történelmi, földrajzi, gasztronómiai hátterét az adott eseménynek. A felnőttek számára már számos filmfeldolgozás készült, ám ezek elsősorban az érettebb korosztályt célozzák, nem pedig a gyerekeket. Pedig még számunkra is előfordulhat, hogy csak akkor értjük meg az egyébként százszor hallott tanítás mélyebb értelmét, amikor az filmen elevenedik meg, ahol látjuk a környezetet, szinte érezzük az olajfaliget illatát és a szereplők lehelletét.

Éppen ezért hiánypótló alkotás Miklya Luzsányi Mónika Bibliai Kisokosa, amely nemrég jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. A könyv ugyanis sorra veszi azokat a kérdéseket, amelyek korunkban a gyermekek (és felnőttek!) számára sem mindig teljesen egyértelműek a Szentírás olvasásakor. Átfogó képet kaphatunk a Biblia földrajzi, történelmi és kulturális hátteréről, miközben számos történetet újraolvashatunk és a megisemert színekkel, információkkal együtt újraértelmezhetünk.

Vajon tényleg óriás volt Góliát? És miféle hal nyelhette el Jónást? Milyen volt az a bizonyos puszta, ahol Jézus a 40 napot töltötte miközben megkísértette őt az ördög? És az olajfák hegye? Egyáltalán hogyan éltek, és mit ettek ebben a korban az emberek? Mivel játszottak a gyerekek, és volt-e saját szobájuk?  Miért volt szükség lábmosásra? És hol laktak a zsidók a vándorlás alatt? Megannyi kérdés, amit most feltehetünk, és mindenre részletes választ is kaphatunk.

Kisebbek esetében jó, ha a könyvet gyermek és szülő együtt forgatja, élvezve a közös olvasás, tanulás és hitbéli elmélyülés, felfedezés, Jézus megismerésének közös örömét. A nagyobb gyermekek már egyedül is használhatják, mint amolyan bibliaolvasó-kézikönyvet. A kalandos bibliai utazás végére pedig gyermekünk közelebb kerül a Szentírásban szereplő történetekhez, végeredményben Istenhez, s a jézusi tanítást is könnyebben emeli be a saját életébe.

Mert Jézus maga mondta: “Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa.”

Miklya Luzsányi Mónika:

Bibliai Kisokos

Móra Könyvkiadó

2023.

Iratkozzon fel hírlevelünkre