Joe Biden alkalmatlan amerikai elnöknek

Eltelt már néhány nap az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitája óta, ugyanakkor az indulatok továbbra sem csillapodnak Joe Biden rettenetes teljesítménye körül.

Sosem rendeztek még ilyen sok idővel a választások előtt elnökjelölti vitát az Egyesült Államokban, azokat ugyanis általában a voksolást megelőző két hónapban szokták tartani egy kétpárti bizottság szervezésében. Most ugyanakkor a demokraták fontosnak tartották, hogy már jóval korábban, a hazai pályának számító CNN csatornán összecsapjon a jelenlegi elnök és elődje, újbóli kihívója Donald Trump. Biden és stábja szempontjából az lett volna a vita célja, hogy megmutassa: a jelenlegi elnök alkalmas arra, hogy még egy cikluson át ő vezesse az Egyesült Államokat, szellemileg friss és fitt. Ezzel próbáltak új lendületet adni a kifulladó kampánynak is, hiszen az elmúlt hetek mérései azt mutatták, hogy nyílik az olló közte és Trump között: egy, a vita előtt készült közvélemény-kutatás már 4 százalékpontos Trump előnyt mért a korábbi 1 százalékponttal szemben.

A vita ugyanakkor nemhogy kedvezett Joe Bidennek, hanem csak rontott az esélyein.

Rég volt olyan amerikai kampány, ahol egy, a regnáló elnök által kezdeményezett lépés ennyire fordítva sült volna el, mint ez a vita. Biden ugyanis többször összezavarodott, nem emlékezett a mondata elejére, vagy épp nem tudta befejezni a gondolatot, amit elkezdett. A felkészült, kompetens vezető helyett nézők tízmilliói egy idős embert láttak, aki küzd azért, hogy el tudja mondani, amit szeretne. Ahogyan pedig az esemény végén felesége, Jill Biden levezette a színpadról, az kifejezetten szánalomra méltó volt.

Az amerikaiak így élő, egyenes adásban láthatták, hogy jelenlegi elnökük alkalmatlan annak a feladatnak az ellátására, amire megválasztották.

Nem véletlen, hogy a vita végén a Trump melletti elfogultsággal aligha vádolható CNN gyors felmérése is azt az eredményt hozta, hogy a választók 67%-a szerint Donald Trump nyerte a vitát.

Persze ez azt a kérdést is felveti, hogy mit kínálnak valójában a demokraták a választóiknak és az amerikaiaknak. Miért akarják továbbra is elhitetni a 81 éves Bidenről, hogy képes irányítani a világ (még) első számú szuperhatalmát? Egyre többen vannak, akik átlátnak a szitán és nem hiszik el ezt a színjátékot. Ugyanakkor

lehetséges, hogy a demokraták mögött álló pénzügyi és gazdasági köröknek éppen ez az érdekük, hogy egy gyenge, irányítható és befolyásolható elnök vezesse az országot?

Így ugyanis szabadon tudnak keresni az orosz-ukrán konfliktuson, a Kína elleni kereskedelmi háborún és számos más olyan ügyön, amelyről nem tudjuk, hogy valójában Joe Biden és csapata döntött, vagy az őket támogató, mögöttük álló pénzügyi körök.

Novemberben ugyanakkor az amerikai választók végre tiszta vizet önthetnek a pohárba. A múlt heti vita is megmutatta ugyanis, hogy Donald Trump egy erős, kompetens és tettre kész vezető, aki az amerikai emberek érdekei alapján irányítaná az országot. Nem véletlen, hogy a MAGA, vagyis a Make America Great Again! (Tegyük újra naggyá Amerikát!) szlogen továbbra is érvényes, sőt, most érvényes csak igazán. Mert ahogyan Trump a vitán fogalmazott, ma a világban egyre kevésbé veszik komolyan Amerikát, és ez részben Joe Bidennek köszönhető.

A vita után azt is mondhatnánk, hogy Trumpnak könnyű dolga van, ugyanakkor ez korántsem igaz. A demokraták mögött álló körök mindent elkövetnek majd azért, hogy a volt elnök ne nyerhesse meg ismét a választást. Ne legyenek illúzióink: ha kell, akár Bident is beáldozzák a cél érdekében. Ennek már látjuk is a jeleit, hiszen egyre hangosabbak azok a vélemények a Demokrata Párt oldalán is, amelyek szerint még az augusztusi elnökjelölő konvenció előtt Bidennek vissza kellene lépnie a jelöltségtől. Izgalmas hónapok előtt állunk, így fél szemmel érdemes lesz a tengeren túlra is figyelni.

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo

Iratkozzon fel hírlevelünkre