Őrjöngő muszlimok egy csoportja felgyújtott egy rendőrőrsöt és meglincselt egy istenkáromlással vádolt férfit Pakisztánban

Őrjöngő muszlimok egy csoportja csütörtökön felgyújtott egy rendőrőrsöt Pakisztánban, és meglincselt egy férfit a Korán állítólagos meggyalázása miatt.

Az eset Pakisztán északnyugati részén, Majdan városában történt, ahol egy hazai turistát vádoltak meg istenkáromlással a helybéliek. A férfit a rendőrök a saját védelme érdekében az őrsre vitték, azonban egy több száz főből álló tömeg megrohamozta és felgyújtotta az épületet, a megvádolt turistát pedig agyonverték, a holttestét felgyújtották.

A helyi rendőrség szóvivője szerint a férfi egy, a keleti Pandzsáb államból érkezett pakisztáni turista volt, és a szálláshelyén vádolták meg a Korán megszentségtelenítésével. A rendőrség nyomozást indított, és megpróbálja azonosítani az elkövetőket.

A múlt hónapban szintén a Korán feltételezett megszentségtelenítése miatt feldühödött muszlimok egy csoportja támadt rá egy keresztény férfira a Pandzsáb tartomány keleti részén lévő Szárgoda városában, a férfi később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Belehalt sérüléseibe az istenkáromlással vádolt és emiatt megtámadott pakisztáni keresztény férfi

2020-ban egy pakisztáni-amerikai állampolgárt lőttek agyon a bíróságon, ahol a tárgyalását tartották. A pakisztáni keresztények elleni egyik legsúlyosabb támadást 2023-ban követték el, amikor ezrek gyújtottak fel templomokat és több keresztény ember otthonát a szintén Pandzsáb tartományban lévő Jaranvalában.

Több mint száz embert vettek őrizetbe Pakisztánban keresztényellenes támadások miatt

Az istenkáromlást mint jogi kategóriát még a brit gyarmati uralom idején vezették be az akkor India részét képező Pakisztánban, majd a nyolcvanas években szigorítottak a büntetési tételen, és már halálbüntetés is kiszabható. Bár e vád alapján eddig nem végeztek ki senkit, az országban nem ritkák a lincselések istenkáromlás gyanúja esetén, és ezek időnként halálos kimenetűek.

Jogvédő szervezetek szerint az istenkáromlás vádját gyakran vallási kisebbségek megfélemlítésére és személyes leszámolásra is felhasználják. Szerintük jelenleg is több százan vannak börtönben istenkáromlás vádjával, a bíróságok viszont nem mernek ítéletet hozni az ezzel kapcsolatos ügyekben, mert attól tartanak, hogy engedékenységgel vádolhatják meg őket.

Az al-Dzsazíra hírcsatorna adatai szerint 1990 óta legkevesebb 82 embert öltek meg istenkáromlás gyanúja miatt. Az áldozatokat a csőcselék sokszor megkövezte, de olyan is előfordult, hogy élve felgyújtották.

(MTI)

Címlapkép: illusztráció! – imádkozó pakisztáni keresztény. Forrás: linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre