A német védelmi miniszter bemutatta az önkéntes katonai szolgálatra vonatkozó terveit

A kötelező sorkatonai szolgalát esetleges részleges visszaállításával kapcsolatos tervek kormányzati elvetését követően Boris Pistorius német szövetségi védelmi miniszter az új, önkéntes alapú, katonai szolgálat főbb elemeit mutatta. Korábban Pistorius egy olyan új katonai szolgálati modellről beszélt, amelynek egy kötelező elemet is tartalmaznia kellene: a védelmi miniszter a svéd sorkötelezettségi modellt nevezte meg mintaként, amely alapvetően az önkéntes szolgálaton alapul, ugyanakkor végszükséglet esetén kötelező jellegűvé is vállhat –  közölte oldalán a Magyar-Német Intézet a “Berlini gyors” rovatban.

Mint írták, a miniszter elképzelésével szemben a németországi kormánykoalíción és saját pártján (SPD; Németország Szociáldemokrata Pártja) belül is komoly ellenállás mutatkozott.

A Pistorius által legújabban bemutatott elképzelés szintén hasonlít a Svédországban alkalmazott rendszerhez, azonban kötelező komponenst nem tartalmaz – mutatott rá a Magyar-Német Intézet, hozzátették, a német katonai szolgálati koncepcióban az egyetlen kötelezettség az, hogy a fiatal férfiaknak 18. életévük betöltésekor ki kell tölteniük egy, a szolgálattal kapcsolatos – kérdőívet.

A kérdőíveket egy évfolyam összes 18 évesének – férfiaknak és nőknek egyaránt – kiküldené a minisztérium.

A férfiak esetében a válaszadás kötelező, míg a nőknek ez opcionális lenne.

A Bundeswehr személyzeti tervezői a kérdőívekben arra vonatkozóan is kérdéseket tesznek majd fel, hogy a fiatalok el tudják-e képzelni a német fegyveres erőknél való szolgálatot. A tervek alapján évente körülbelül 400 ezer, 18. életévét betöltött fiatal végzi el az iskolát, akik közül – véli a miniszter – akár minden negyedik fiatalembert érdekelhet a Bundeswehrben való szolgálat. Így az opcionálisan felmerülő 40 ezer főből hívnák végül be a szükséges 5000 főt.

A legjobbakat és a legmotiváltabbakat akarjuk

– hangsúlyozta Pistorius. Aki úgy dönt, hogy katonai szolgálatot teljesít, az elvégezheti a hat hónapos alapszintű katonai szolgálatot, vagy összesen 23 hónapos szolgálatra jelentkezhet. Azok, akik hat hónapnál hosszabb időre jelentkeznek, további – később a civil életben is kamatoztatható – kiképzést kapnak. Ez lehet akár teherautó-vezetői jogosítvány, informatikai továbbképzés, vagy pluszpontok azoknak, akik később egyetemre akarnak menni.

A Bundestag védelmi bizottságának szakértői és politikusai azonban látszólag kételkednek abban, hogy a Bundeswehr toborzási problémája ezen a módon tartósan megoldható lenne. A Bundeswehrnek már csak a jelenlegi létszám fenntartásához is megbízható toborzási eszközre van szüksége – vélik szakértők. A Bundeswehrnek képzett ideiglenes és hivatásos katonákra van szüksége, akik közép- és hosszútávon is készek elkötelezni magukat a katonaság mellett – írták a “Berlini gyors” rovatban.

Címlapkép: Boris Pistorius német védelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az Ukrajna elleni orosz háborúban Ukrajnát támogató nemzetközi csoportnak a hatodik alkalommal tartott tanácskozása idején a németországi Ramsteinban levő amerikai légitámaszponton 2024. március 19-én. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Iratkozzon fel hírlevelünkre