A benzin és a dízel ára is alacsonyabb itthon, mint a szomszédos országok átlagárai

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását – írta szerkesztőségünknek pénteken eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Rámutattak, a kormány a családok érdekében letörte a háborús üzemanyagárakat, amelynek eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 48 forinttal, míg a gázolaj esetében 41 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

A kormány álláspontja változatlan:

elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.

Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 595 forint volt, azaz 14 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban tapasztalt 609 forintos átlagár. A dízel üzemanyag heti átlagos ára
Magyarországon 607 forint volt, ami 1 forinttal került kevesebbe, mint a szomszédos országokban látott 608 forintos átlagár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy a benzin és a gázolaj esetében is teljesül a kormány elvárása, azaz az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alatt vannak. A kormány továbbra is fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyagkereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyagkereskedők a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat.

Címlapkép forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre