Migráció és kampányígéretek – A Zöldek külön figyelmet fordítanának az LMBTQIA+ menedékkérőkre

Milyen, a bevándorlással kapcsolatos ígéretekkel készülnek a nagyobb európai pártcsaládok a június 9-ei európai parlamenti választásokra? Bár a következő ciklusban a frakciók elsősorban arra fognak törekedni, hogy a Migrációs és Menekültügyi Paktumból a legtöbb politikai hasznot húzzák, jócskán vannak a témával kapcsolatos elképzeléseik – melyek közül a jelenleg a négy legnagyobb frakcióval rendelkező pártcsaládét ismertette legújabb, hétfőn kiadott Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Az Európai Néppárt (EPP) a külső határok megerősítése mellett érvel, az illegálisan érkezők szigorú átvilágítását és átfogó elektronikus ellenőrzést szeretne eszközölni minden belépési ponton. Ha a külső határokon nagy a nyomás, a Néppárt nem zárja ki a belső határokon történő ellenőrzés bevezetését sem, amit egyes országok már alkalmaznak is. Emellett a Frontex szerepének és költségvetésének bővítését is előirányozza, a mostani 10 ezer fős személyállományát pedig háromszorosára növelné. Kezdeményezi, hogy a menedékkérőket biztonságos harmadik országokba szállítsák, és így az EU határain kívül dolgozzák fel a kérelmeiket. Ez a terv hasonlít az Egyesült Királyság Ruanda-tervéhez.

A Ruanda-terv szerint az illegálisan Nagy-Britannia területére lépő migránsokat menedékjog-kérelmük elbírálásig áttelepíthetik Ruandába

Ursula von der Leyen néppárti csúcsjelölt egy televíziós vitában megvédte és kiterjesztésre javasolta azokat a Tunéziával, Mauritániával és Egyiptommal kötött megállapodásokat, melyek az irreguláris migráció megfékezéséért cserébe nagy összegű pénzügyi segítséget nyújtanak ezen afrikai országoknak.

Az Európai Szocialista Párt (PES) a migrációs paktum végrehajtásának fontosságát hangsúlyozza. Emberséges és tisztességes befogadási feltételeket, a kérelmezőknek nyújtott jogi segítség bővítését, a gyermekek különleges védelmét és az emberkereskedők elleni küzdelmet szorgalmazza. Támogatja az EU külső határainak megerősítését és a származási és tranzitországokkal való együttműködést, de – szemben a Néppárttal – elutasítja a kérelmek EU-n kívüli elbírálását.

A liberálisok Újítsuk meg Európát most című programja két ellenséget is megnevez a migráció témája kapcsán: a populista jobboldalt és az embercsempész-hálózatokat. A munkaerőhiány orvoslására a legális útvonalak kiépítését és az integráció hatékonyabbá tételét tartja célszerűnek.

A Zöldek kötelező áthelyezési mechanizmust szorgalmaznak, mely értelmében mind a 27 tagállam vállalná a felelősséget, továbbá „klímavízumok” bevezetését követeli az EU-n kívüli természeti katasztrófák áldozatai számára.

Külön figyelmet fordítanának az LMBTQIA+ menedékkérőkre, akiket üldöztetés érhet annak ellenére, hogy olyan országból érkeznek, amely „papíron” biztonságos.

Követelik továbbá az EU által vezetett kereső-mentő misszió létrehozását a Földközi-tengeren. Szerintük a Frontexnek meg kellene erősítenie a „humanitárius mandátumát”. Követelik továbbá a határon történő visszakényszerítések (pushbackek) és a nem kormányzati szervezetek kriminalizálásának megszüntetését is. Határozottan ellenzik a „diktátorokkal kötött piszkos üzleteket,” utalva a Tunéziával és Egyiptommal kötött megállapodásokra. Állítják: a fejlesztési segélyek és a migráció kezelésének összekapcsolása etikátlan. Migrációs kódexet javasolnak a vízumhoz való hozzáférés bővítésére, könnyebb utakat a külföldi diákok számára a munkavállaláshoz, valamint átfogó kampányt” a blokkban élő, papírokkal nem rendelkező migránsok helyzetének rendezésére.

Címlapkép: Európai Parlament. Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek 


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb