A Ruanda-terv szerint az illegálisan Nagy-Britannia területére lépő migránsokat menedékjog-kérelmük elbírálásig áttelepíthetik Ruandába

Az Egyesült Királyság még 2022-ben kötött migrációs megállapodást Ruandával, mely alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek Nagy-Britannia területére és menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok a kérelmük elbírálásig áttelepíthetnek Ruandába. London most újabb államokkal kötne hasonló megállapodást, noha még a ruandai relokációk kérdése sem megoldott – mutatott rá kedden közreadott Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Azt írták, hogy brit kormánykörökből kiszivárgott dokumentumok alapján Örményországgal, Elefántcsontparttal, Costa Ricával és Botswanával kötne Nagy-Britannia megállapodást a menedékkérők elhelyezésére. Costa Rica időközben visszautasította az együttműködést. Emellett, potenciális partnerként a Zöld-foki Köztársaság, Tanzánia, Szenegál és Sierra Leone is szóba jöhet. A brit sajtó információi szerint a kormány Paraguayra, Perura, Brazíliára és Ecuadorra is partnerországként tekint, ám ezen államok kormányai kevésbé nyitottak a megállapodásra.

A dokumentumokkal kapcsolatban a kormányszóvivő közölte:

az Egyesült Királyság továbbra is együttműködik számos nemzetközi partnerrel a globális illegális migrációs kihívások kezelése érdekében. Ám jelenleg a Ruanda-terv a prioritás.

Az elemzésben arra is kitértek, hogy a Ruandával kötött megállapodás véglegesítése jelenleg a brit parlamenten múlik. A brit sajtó az alsó- és felsőház közötti politikai csataként hivatkozik a törvénytervezettel kapcsolatos vitákra. Az alsóház konzervatív többsége ugyanis megszavazta a Ruandát biztonságos országként elismerő törvénytervezetet, azonban a Lordok háza több fontos változtatást is eszközölt. Az egyik legfontosabb ilyen, hogy a Ruanda-terv végrehajtásából kihagynák a brit hadseregnek korábban segítséget nyújtó, illegálisan az országba érkező afgánokat. A Nagy-Britannia és Ruanda által megkötött bilaterális megállapodás a politikai viták és a jogvédő szervezetek folyamatos támadásai miatt számos módosításon esett át, Rishi Sunak brit miniszterelnök azonban eltökélt a terv végrehajtásában.

2023-ban 30 ezer, idén pedig már csaknem 6 ezer irreguláris migráns érkezett az Egyesült Királyság területére.

Az idei év első négy hónapjában mért számok jelentős emelkedést mutatnak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Változásra van szükség, a jelenlegi status quo fenntarthatatlan

− nyilatkozta Sunak szóvivője, Dave Press.

Amennyiben végre elhárul minden akadály a Ruanda-terv megvalósítása elől, akkor mintegy 40 ezer illegális bevándorló helyzete válik bizonytalanná. A 2023. március 7-ét követően érkező irreguláris migránsok ugyanis már nem nyújthatnak be menedékkérelmet Nagy Britanniában. „Ezeknek a személyeknek folyamatban van a relokációjuk” – jelentette ki a brit parlamentben Simon Ridley belügyi helyettes államtitkár.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint 10-12 héten belül elindulhatnak az első gépek Ruanda felé.

A BBC riportot készített a francia partoknál, Dunkerque melletti illegális táborban lakó migránsokkal. A bevándorlók elmondták, hogy a Ruanda-terv sem tántorítja el őket attól, hogy megpróbáljanak átjutni a La Manche csatornán keresztül az Egyesült Királyságba.

Címlapkép: Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba. Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville

Iratkozzon fel hírlevelünkre