Szerdán kezdődik a református Zsinat tavaszi ülésszaka – Megválasztják a lelkészi elnököt

A Zsinat lelkészi elnökének megválasztása is szerepel az április 24–25-én Balatonszárszón ülésező Zsinat napirendi pontjai között – tette közzé a Magyarországi Református Egyház (MRE).

A további napirendi pontok között van a lelkipásztorok jogállásáról szóló törvény megtárgyalása, a hittanoktatási törvény és szabályrendelet módosítása, megemlékezés a 150 éves Nemzetközi Lepramisszió munkájáról és a protestáns tábori püspök megválasztása.

Emlékeztettek, Balog Zoltán a Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről való lemondása után – a szabályoknak megfelelően – az elnöki feladatokat ideiglenesen Pásztor Dániel, a Zsinat lelkészi alelnöke látja el. Mint írták, ezen megbízatása a következő zsinati ülés döntéséig tart.

Az MRE korábban közzétette: négy püspöke egyetértőleg támogatja Pásztor Dániel tiszáninneni püspök jelölését a zsinat lelkészi elnöki tisztségének betöltésére.

Pásztor Dániel református püspök lehet az új zsinati elnök

A Magyarországi Református Egyház XV. zsinati ciklusa kilencedik ülésének időpontjáról 2023 novemberében, az előző találkozón döntöttek a résztvevők.

Címlapkép: Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke beszédet mond a Bárczay Árvéd Óvoda átadásán Miskolcon 2023. november 9-én. Fotó: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre