A német külügyminiszter önmérsékletre intette a közel-keleti válság szereplőit

Senki se öntsön még több olajat a tűzre – figyelmeztette kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter Iránt és Izraelt, tekintettel a Közel-Keleten kiéleződött helyzetre és a zsidó államban esedékes újabb látogatására tekintettel.

A német zöldpárti politikus minderről jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival tartott keddi találkozóján beszélt Berlinben.

Mint mondta, felhívása különösen vonatkozik az Iszlám Köztársaságra és térségbeli szövetségeseire, így a libanoni Hezbollahra és a jemeni húszi lázadókra. Izraelre utalva pedig úgy fogalmazott, az, akinek kétségei voltak afelől, hogy a zsidó állam képes védekezni masszív rakétacsapásokkal szemben, az elszámította magát.

Baerbock hangsúlyozta, hogy Izrael szövetségesei kiállnak mellette, amikor arra szükség van.

Éppen ezért van most arra szükség, hogy józanul és felelősségteljesen cselekedjen mindenki

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a régió országait nem szabad belesodorni az erőszak spiráljába, mert utóbbiak nem fogják eltűrni, hogy “pótcsatatérré váljanak”. Mindezért mindenkinek hozzá kell járulnia a helyzet lecsillapításához a térségben.

Szafadi, akinek hazája hozzájárult az Izrael elleni iráni drón- és rakétacsapás elhárításához, kijelentette, “nem akarjuk, hogy Jordánia még inkább veszélybe kerüljön”. “Ez egy világos üzenet, amelyet mindenkinek címzünk, Iránnak, de Izraelnek is” – tette hozzá.

A jordániai diplomácia vezetője hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni az ország szuverenitásának védelme érdekében.

Baerbock közölte, Berlin további négymillió euróval járul hozzá ahhoz, hogy Jordániából közvetlen humanitárius folyosót nyissanak a Gázai övezetbe. Az elképzelések szerint ezen keresztül juttatnának el naponta mintegy száz segélyszállító teherautót a palesztinok lakta térség rászorulóihoz.

Emellett a német külügyminisztérium további 20 millió euróval támogatja az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) a palesztin menekülteket segítő jordániai tevékenységét, illetve ötmillió eurót különítenek el az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR).

(MTI)

Címlapkép: Ajmán Szafadi jordániai (b) és Annalena Baerbock német külügyminiszter kezet fog a Berlinben tartott sajtótájékoztatójukon 2024. április 16-án. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Iratkozzon fel hírlevelünkre