Potápi Árpád János: A történelem próbatételei során a magyar jellem legértékesebb kincse a nemzeti összetartozás lett

A történelem próbatételei során a magyar jellem legértékesebb kincse a nemzeti összetartozás lett – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Somorján, ahol beszédet mondott a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen pénteken.

Április 12. a magyarság számára és különösen a felvidéki magyarság számára gyásznap, olyan, amely lehetőséget ad megemlékezni a már 1944-45-ben elmenekültekről, a Csehországba deportáltakról, a kivégzettekről, a jogfosztottakról és azokról, akiket a lakosságcsere-egyezménynek csúfolt megegyezés értelmében kitelepítettek a Felvidékről – emlékeztetett. Potápi kiemelte, máig nem tudni pontosan, hogy hány embert érintett ez, tízezreket, akár a százezret is meghaladó népességről van szó.

A magyarság a 20. században az üldözöttség és védtelenség évtizedeit szenvedte el, ám a drága áldozatok, az elveszett függetlenedési lehetőségek mind arra készítettek fel bennünket, hogy átvészeljük a nehézségeket. Olyan nehézségeket is, amelyeket Trianon okozott, és olyan nehézségeket is, amelyeket a kommunista indulatoktól fűtött ifjú nemzetállamok gőgje, haragja jelentett.

– fogalmazott bejegyzésében az államtitkár, pénteki beszédéből idézve hozzátette:

Ezek a próbatételek, igazságtalanságok azonban megedzették a felvidéki magyarságot és a magyar nemzetet is. A történelem próbatételei során a magyar jellem legértékesebb kincse a nemzeti összetartozás lett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre