A NATO tagállamokban élők egyre kevesebben támogatnák szövetségeseiket háborús helyzetben

Legutóbb Norvégia, március közepén Dánia jelentette be, hogy növelni fogja a hivatásos katonák számát, de az orosz-ukrán háború kirobbanása óta több NATO-tagország vizsgálta, majd fejlesztette a katonai védettségét, növelte a hadseregére szánt kiadásokat.

A szomszédunkban dúló háborúhoz köthetően folyamatosan terítéken van a kérdés, miszerint Ukrajna felvétele a NATO-ba egyet jelenthet-e egy globális háború kibontakozásával. A választ maga az Észak-atlanti Szerződés adja meg, ami alapján ha egy NATO tagállamot megtámadnak, a szövetség megvédi azt. A szerződés alapján, ahogy Ukrajna NATO taggá válik, szövetségesként Magyarország is a kiszélesedett háború részese lesz.

De mi a véleménye a NATO tagországokban élőknek a témáról? Vajon ők harcba küldenék honfitársaikat egy szövetséges országért? Nehéz kérdés, melyet árnyal minden egyes konfliktus jellege, a NATO-országokat ért fenyegetettségi szint, és megannyi tényező. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) ismét maga mérte fel, hogy a tagországokban élők miként vélekednek a kérdésről.

A 2023-ra vonatkozó NATO-felmérés adatai azt mutatják, hogy a többség továbbra is egyetért azzal, hogy az országuk védelme szempontjából fontos szövetségesekre támaszkodni, de abban már kevésbé voltak biztosak, hogy segíteniük kell másoknak megvédeni magukat, és ezáltal háborúba sodródni.

Forrás: NATO

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 70 százaléka volt azon a véleményen (lásd a fenti diagramon), hogy az országot a szövetségeseinek is meg kell védenie egy támadás esetén, de csak 60 százalékuk (lásd a lenti diagramon) küldene katonai segítséget a szövetségeseik hívására.

Összességében is hasonló a véleményük a NATO tagállamokban élőknek, 61 százalékuk kelne a szövetségeseik segítségére. Egy év alatt 8 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik megvédenék a megtámadott országokat:

Forrás: NATO

Magyarországon még ennél is kevesebben sodornák háborúba az országot. A hazánkban élők 47 százaléka ért egyet azzal, hogy meg kell védenünk másokat, míg 64 százalékunk szeretne védelmet kapni.

Érdekesség, hogy a felmérés alapján Albánia a legelkötelezettebb az Észak-atlanti Szerződésben foglaltak iránt. Izlandon van a legnagyobb különbség a két kérdés között: 78 százalékuk gondolja úgy, hogy a NATO-nak meg kell védenie a szigetállamot, míg Magyarországhoz hasonlóan csak 47 százalékuk támogatja mások támogatását. A felmérésből kiderül, hogy a Montenegróban élők mindössze egyharmada küldene támogatást egy háborúban álló NATO tagországnak. 

A felmérés jól mutatja, hogy a NATO szövetségére egyfajta védelmi biztosítékként tekintenek a tagországokban élők. A NATO tagság egyrészről biztosíték, hogy a szövetségesek között nem alakul ki katonai konfliktus, másrészt erődemonstráció a szövetségen kívüli országok számára, a háborús helyzetek megfékezése érdekében.

A 2023-as felmérés alátámasztotta, hogy a NATO tagállamokban élők még a szövetségeseiket sem biztos, hogy támogatnák katonák és fegyverek küldésével háborús helyzetben, akkor miért támogatnának egy szövetségen kívüli országot, mondjuk Ukrajnát…

Címlapképen: A Lettországban állomásozó, Kanada vezette NATO-harccsoport cseh katonái a nemzetközi egység létrejötte ötödik évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen az adazi támaszponton 2022. június 15-én. A mintegy 1700 fős harccsoportban albán, cseh, izlandi, kanadai, lengyel, montenegrói, olasz, spanyol, szlovák és szlovén katonák szolgálnak. Fotó: MTI/EPA/Tomas Kalnins

Iratkozzon fel hírlevelünkre