Csak a baloldal osztódik tovább Magyar Péterrel

Gyurcsány Ferenctől, a DK elnökétől és Donáth Annától, a Momentum vezetőjétől is megkapta már a napokban a magáét Magyar Péter. Nem véletlen, hogy a baloldal legnagyobb pártjai támadásba lendültek az újdonsült mozgalmárral szemben.

A sort Gyurcsány Ferenc kezdte, amikor arról értekezett a közösségi médiában, hogy vannak azok, akik most jöttek rá, hogy kormányellenesek – utalva ezzel Magyar Péterre –, de náluk sokkal hitelesebben tudják képviselni a kormányváltás lehetőségét azok, akik több, mint 10 éve az Orbán-kabinet ellen vannak. Donáth Anna pedig abba kötött bele, amikor Varga Judit egykori férje arról beszélt, hogy az európai politikát illetően inkább a Fidesszel ért egyet.

Nem meglepő egyébként, hogy a baloldali pártvezetők finoman elkezdték Magyar Péter hiteltelenítését, és biztosak lehetünk abban is, hogy ez még csak a kezdet, hamarosan páros lábbal szállnak majd bele az exférjbe.

Az ok egyszerű. Elég csak a jobboldalisággal igazán nem vádolható Republikon friss felmérését megnézni. Az intézet ugyanis a Magyar Péter esetleges pártjára szavazóknak feltette azt a kérdést is, hogy korábban melyik pártot választották volna. Az eredmény pedig magáért beszél. A válaszadók 27%-a erősítette korábban a bizonytalanok táborát, szavazóinak 23%-a érkezik a Kétfarkú Kutyapárttól és 21%-a a Momentumtól, míg 13%-a a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciótól. Ezek pedig már olyan jelentős számok, amelyek érzékeny veszteséget jelentenek ezeknek a pártoknak, a Momentumot például az 5%-os bejutási küszöb alá lökik. Innentől kezdve pedig az Európai Parlamenti képviselő Donáth Annának egzisztenciális kérdés is, hogy Magyar Péter mennyi szavazók szív el tőlük. A Republikon kutatásának van még egy érdekes eredménye. Méghozzá az, hogy 

Magyar Péter szavazóinak csupán 5%-a érkezik a Fidesztől, ami maximum pár 10 ezer embert jelenthet. A kormánypárti szavazók tehát nem ültek fel a provokációnak.

A jobboldali tábor egységes és továbbra is működik az erkölcsi iránytűje, amely az árulást árulásnak látja és tartja. És továbbra is a józan ész az, amely alapján a döntéseit hozza, hiszen pontosan tudja, hogy mekkora a tét. A tét ugyanis valójában az, hogy Magyarország belesodródik-e a háborúba, hogy létesít-e migránsgettókat és hogy beengedi-e a genderpropagandát az iskoláiba. És a konzervatív tábor válasza ezekre a kérdésekre továbbra is egyértelmű nem, és ennek garanciáját továbbra is a Fidesz és Orbán Viktor jelenti számára.

Ezt egyébként az elmúlt napokban, hetekben Magyar Péter is felismerhette. Nem véletlen, hogy a Spinoza-házban tett tanúbizonyságot liberális elveiről, ahogyan az sem, hogy a balliberális holdudvar tagjai sorra állnak ki mellette Nagy Ervintől kezdve Pottyondy Edinán át Osváth Zsoltig. Sőt, a legfrissebb hírek szerint már őt segíti Láng Balázs, az MSZP 2019-es kampányának egyik kulcsfigurája, a baloldal korábbi meghatározó kommunikációs szakembere is. 

Magyar Péter tehát egyértelműen beállt a baloldaliak sorába, hogy tovább szeletelje azt a tortát, amelynek a mérete 14 éve szinte változatlan.

Ahogyan úgy tűnik, a módszer is. Magyar Péter ugyanis egy, a hétvégi tüntetéséről készült videóból utólag vágatta ki azt a részt, amikor a kedvese arról beszél, hogy egy félig magyar, félig külföldi, szuper grafikus csapat is segítette őket. Ebben egyébként még semmi nem is lenne, a gyanúra igazából éppen az ad okot, hogy Magyar kivágatta ezt a mondatot a videóból. Jó lesz tehát figyelni a választásokig hátralévő két hónapot, hiszen sok minden kiderülhet még arról, ki, kik is állnak valójában Magyar Péter mögött.

Címlapkép: Magyar Péter jogász beszédet mond a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén a Vértanúk terén 2024. március 26-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre