Megelőzve anyaországiakat is! Díjat kapott a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár

A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete javaslata alapján a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár kapta az Év Egyházi Levéltára díjat – közölte a romkat.ro.

A keddi átadóünnepség során, a gyulafehérvári érseki palotában Kovács Gergely érsek mondott köszöntőt. Az öröm szavai után arról beszélt, hogy talán sokaknak furcsának tűnhet, hogy egy határon túli intézmény kapja az év levéltára díjat, majd történelmi adatokkal alátámasztotta, hogy több szálon is kötődik a magyarországi intézményekhez a Gyulafehérvári Főegyházmegye Levéltára. Például egy 1882-ben hozott döntés alapján az erdélyi országos ügyekre vonatkozó iratokat Budapestre szállították Gyulafehérvárról, a püspöki székhelyen hagyva az egyházmegyére vonatkozó iratanyagot, idézte szavait az erdélyi katolikus portál.

Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke az év levéltára díjról  elmondta, 2012-ben alapították, és hagyomány, hogy a díjátadón felsorolják a korábbi évek díjazottjait, ezáltal is jelezve, hogy milyen jeles társaságba kerül az aktuális nyertes. Eddig a díjat olyan jelentős intézmények kapták meg mint például Budapest Főváros Levéltára, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár, Hajdú-Bihar Megyei, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei, Veszprém Megyei Levéltár, Budapesti Corvinus Egyetem Levéltára, Vác város levéltára.

Szögi László nyugalmazott egyetemi professzor a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár történelmi jelentőségéről tartott előadást. Kiemelte, hogy az 1990-es évek végén végzett rendezés során kedvelte meg több hallgatója is a levéltárosi munkát és magát Erdélyt, mert itt tapasztalhatták meg valójában, hogy mit jelent levéltárosnak lenni. Elismerését fejezte ki, hogy az iratok megfelelő tárolása mellett hangsúlyt fektetnek a restaurálásra is, amely kevés egyházi levéltár esetében mondható el.

Bernád Rita-Magdolna, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár igazgatója előadásában ismertette az egyházmegyei levéltári tevékenységét. Kitért a legfontosabb iratanyagokra, a régi anyakönyvekre, oklevelekre, más fontos és értékes iratokra, ősnyomtatványokra. Távlati célokat is megfogalmazott, ezek közül a legfontosabbak a még plébániákon lévő iratanyagok begyűjtése és rendezése, a meglévő iratanyag digitalizálása, a régi könyvek begyűjtése, és megfelelő adatbázis készítése.

Címlapkép: Kovács Gergely gyulafehérvári érsek és Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke a díjátadón. Forrás: romkat.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre