„A Szent Jobb erőforrás, ma is útmutatás a jelenléte” – Snell György a Vasárnapnak

A vírushelyzet felülírta az eddigi, megszokott rendet, de a Duna Televízión vagy a Katolikus Rádión keresztül idén is követhetjük az eseményeket – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Snell György esztergom-budapesti segédpüspök. A Szent István-bazilika plébánosa arra kéri a téren összegyűlő híveket, hogy tartsák be a vírussal kapcsolatos előírásokat.

Erdő Péter bíboros mutatja be az ünnepi szentmisét augusztus 20-án a Szent István-bazilikában délután 5 órakor, melyen szentbeszédet mond Kovács Gergely gyulafehérvári érsek. A szentmisét meghívott vendégek előtt tartják, az eseményt a Duna Televízió és a Magyar Katolikus Rádió élőben közvetíti.

A kihangosításnak köszönhetően a téren is hallható lesz a szentmise, de figyelni kell arra, hogy az ott egybegyűlők tartsák be a szükséges távolságot.

A templomban legfeljebb 500 fő foglal majd helyet, ők meghívóval érkeznek. Snell György, a Szent Jobb őre megkeresésünkre tisztázta:

bár egyes médiumok azzal támadták a püspökséget, hogy idén „elitmisét” szerveznek, ám ez valójában erős csúsztatás, hisz minden évben közjogi méltóságok, állami intézmények képviselői, diplomáciai testületek tagjai, és a parlamenti patkó különböző oldalán ülő képviselők, frakcióvezetők is érkeznek a helyszínre, illetve azok, akiknek ilyen módon is szeretnének köszönetet mondani az egyházért végzett munkájukért. Vagyis ebben semmi újdonság nincs, az eddigi hagyományt folytatják.

Idén a vírushelyzetre tekintettel mondtak le a Szent Jobb-körmenetről, hisz annak alkalmával évről évre több ezer ember gyűlik össze az utak mentén. – Ez a jelenlegi járványügyi helyzetben sajnos tarthatatlan – szögezte le Snell György, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy

a szentmise végén, a Szent István-litániát követően Erdő Péter bíboros kiviszi az ereklyét a bazilika elé, és a kapuzatban, a lépcső tetejéről oszt majd áldást a jelenlévőknek, illetve azoknak, akik a Duna Televízión vagy a Katolikus Rádión keresztül követik az eseményeket.

– Ez egy jelképes gesztus lesz, ez helyettesíti majd a körmenetet – tette hozzá a segédpüspök. A Szent Jobb a szokott módon, 10 és 13 óra között látogatható a bazilikában.

A körmenet elmaradása nem példa nélküli a rendszerváltozás óta: az emlékezetes 2006-os vihar sem tette lehetővé, hogy végigvonuljanak a Szent Jobbal a környező utcákon.

Snell György kitért arra is, hogy ugyan Szent Istvánt augusztus 20-án ünnepeljük, de a Szent Jobbot – nemzeti ereklyénket – egész évben megtekinthetjük a bazilika Mária-oltára előtt. Mint fogalmazott:

„Az ereklye év minden napján megtekinthető, hogy az út, melyet Szent István a magyarság számára jobbjával kijelölt, újra meg újra járható legyen, mindenkinek. Erőforrás, ma is útmutatás a jelenléte”. 

Szent István király napja – Augusztus 20.

Szent István király napja – Augusztus 20.

Közzétette: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – 2020. augusztus 16., vasárnap

 

(Kiemelt képünkön: Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa becsukja a bazilika főkapuját 2020. március 21-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán; Videó forrása: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre