Hat keresztényt öltek meg nagypénteken Szomáliában

A gyanú szerint az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet ölt meg hat keresztény férfit Szomáliában március 29-én, nagypénteken. A Kenyából származó keresztények műanyag termékeket árultak és az evangéliumot hirdették a muszlim embereknek a két ország közötti határnál található szomáliai Dhobley városában.

Egy kenyai gyülekezet támogatta a férfiakat a szomáliai tartózkodásuk alatt. A gyülekezet arról számolt be, hogy titokban több muszlim is részt vett az esti imán, ami felkelthette az al-Shabaab terrorszervezet figyelmét.

A szemtanúk elmondták, négy csuklyás férfi lőtte le a keresztényeket annak a boltnak a hátsó bejárata közelében, ahol a portékáikat árulták. Miután megölték a négy kereskedőt, a támadók felgyújtották a boltot, és megölték a másik két férfit is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a nemzetközi vallásszabadságról szóló törvény és az azt kiegészítő Frank Wolf-törvény alapján az al-Shabaabot különös aggodalomra okot adó szervezetnek nyilvánította. Ez a minősítés azt jelzi, hogy az amerikai kormány szerint az al-Shabaab terrorszervezet tagjai különösen súlyosan megsértik a vallásszabadságot, “jelentős politikai hatalmat és területi ellenőrzést gyakorolnak, kívül állnak a szuverén kormányok ellenőrzésén, illetve gyakran alkalmaznak erőszakot céljaik elérése érdekében”.

Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságról szóló jelentése szerint Szomália 99 százalékban szunnita, ezzel szemben a szomszédos Kenya 85,5 százalékban keresztény hitű és csupán 11 százalékban muszlim.

A szomáliai keresztények helyzete a polgári konfliktusok és az al-Shabaabhoz hasonló terrorista csoportok által okozott bizonytalanság miatt meglehetősen nehéz.

Forrás: persecution.org

Címlapkép: illusztráció – A szomáliai biztonsági erők járőröznek a mogadishui SYL szálloda közelében 2024. március 15-én. Előző nap az al-Shabaab terrorszervezet fegyveresei robbanószerekkel megpakolt autóval hajtottak be az elnöki palotától és a miniszterelnöki hivataltól nem messze lévő szállodába, ahol lövöldözni kezdtek. A támadásban a hotel három biztonsági őre és a biztonsági szolgálat két tagja is életét vesztette, legkevesebb 10 ember megsebesült. Az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaab évek óta hajt végre merényleteket az ország nyugatbarát kormányának a megbuktatása, az Afrikai Unió békefenntartóinak Szomáliából való kiűzése és az iszlám radikális értelmezésén alapuló jogrend, a saría bevezetése céljából. Fotó: MTI/AP/Farah Abdi Varszame

Iratkozzon fel hírlevelünkre