Halász Péter koncert a Katakombában – „Hihetetlen érzés volt, amikor nagyjából 1500 fiatal kiabálta a dalszövegemet”

Folytatódik a tavaszi koncertsorozat a Katakomba klubban! Ezúttal Halász Péter mutatja be legújabb lemezének tartalmát a „Pengető” névre keresztelt színpadon.

Akusztikus formáció, dúdolható dallamok, szövegcentrikus dalok. Talán ezekkel jelzőkkel lehet leginkább jellemezni Halász Péter zenei munkásságát, aki Harmath Benjáminnal (gitár) és Pálhegyi Nátánnal (dob) kiegészülve érkezik a Katakombába április 5-én. Koncertkezdés: 20:00 óra. Helyszín: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10. -1/3., Katakomba – Pengető Színpad. Jegyvásárlás: tixa.hu/halasz-peter-akusztik. A helyszín befogadóképessége 70 fő, ajánljuk az elővételes jegyvásárlást.

A zenei repertoár teljesen friss még, ezért erről és a koncertről is kérdeztük Halász Pétert.

Mióta foglalkozol zenéléssel olyan módon, hogy te mint előadóművész vagy jelen, és saját szerzeményeket jelentetsz meg?

Első szerzeményem még a gimiben jelent meg 2015 karácsonyán Hófickó címmel, de igazából 2016-tól datálom a kezdetet. Ebben az évben volt egy keresztény ifjúsági tábor Keszthelyen (18-30-as korosztály), ahol meghirdettek egy dalversenyt. Erre a Szemét Kincs című dalommal neveztünk a barátaimmal. Ekkorra már egy jól összeszokott csapat voltunk, hiszen mindannyian a dicséret csapatban zenéltünk a helyi gyülekezetben. A verseny győztesét végül szakmai zsűri választotta ki, miután a 4 döntőbe jutott csapat előadta a szerzeményeit. Hihetetlen érzés volt, ahogy nagyjából 1500 fiatal kiabálta a dalszöveget, amit otthon, a kis szobában írtam meg. Sosem fogom elfelejteni. Végül meg is nyertük a versenyt.

Mi inspirált arra, hogy elindulj ezen a sokak által rögösnek mondott úton?

Már általános első osztályban mindenki azzal jött nekem, hogy menjek el tehetségkutatóba, azonban mindig azt éreztem, nekem nem ez az utam. Azt gondolom, a legfőbb célja és értelme a zenélésnek, hogy kifejezzük önmagunkat és adjunk magunkból. Nem pedig az, hogy valaki profin megírt dalát elénekeljük. Mindig azt gondoltam, hogy van mondanivalóm, és ezt a zenén keresztül tudom legjobban átadni

Az akusztikus megszólalásmód gyakran egy jó eszköz arra, hogy magára a dalra és legfőképpen a szövegre irányítsa a hallgatók figyelmét. Ezzel ellentétben a grandiózus hangszerelés, egy komplexebb zenekari felállás el tudja tolni a fókuszt egy másik irányba. Nálad is ez a megfontolás érvényesült, amikor az akusztikus hangszerelés mellett döntöttél? Tervezel valaha kísérletezni más formációval?

Minden dalom először akusztikus gitáron íródik. Híve vagyok annak, hogy a jó dalok megállják a helyüket egy szál akusztikus gitárral is a tábortűz mellett. Emellett, akik ismernek, tudják rólam, hogy nagy Frank Sinatra- és Michael Bublé-fan vagyok. Viszont az igazi Sinatra élményt nem lehet átadni minimál felállásban. Régi álmom, hogy egy big banddel a hátam mögött swing dalokat énekelek nagy közönség előtt, sőt egy karácsonyi album is régóta birizgálja a fantáziámat, főleg úgy, hogy az első publikált saját dalom is karácsonyi dal volt.

Hallgatva a dalaidat nagyon megfogott az az Istennel való őszinteség és bensőséges kapcsolat, ami számomra teljesen átjön a szövegeiden keresztül. Nekem olyan érzésem volt, mintha ezek a dalok megzenésített imák lennének. Mennyire érzed igaznak ezt a megállapításomat?

Ennél jobban nem is lehetne leírni talán. A Nélküled és az Úgy elrepülnék című dalok egy-egy nehéz időszakban készültek. Olyan helyzetekben, amikben már csak kiáltani tud Istenhez az ember.

Hívő családban nőttél fel, vagy az életutad valamely szakaszában találkoztál a Mindenhatóval? Volt olyan pillanat, ami megváltoztatott mindent az életedben?

Szüleim keresztények voltak már akkor, amikor megszülettem. Szintén egy nyári táborban volt a pillanat, amikor rájöttem, hogy nekem Isten mellett a helyem. Jogosan vagy jogtalanul, de volt egy időszak a gimiben, amikor magamra hagytak az addigi barátaim. Ez volt a legjobb, ami történhetett velem, mert ez kellett ahhoz, hogy rájöjjek, hova is tartozom valójában. Egy Ady-stófa tudja leírni legjobban, amit akkor éreztem:

Mikor elhagytak, / Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul / Átölelt az Isten.

Mit tudnál mondani a hamarosan megjelenő lemezről elöljáróban? Milyen dalokra, üzenetekre számíthatunk tőled?

Ez az album közel 10 évet ölel fel. Lesz itt minden: régi dalok ráncfelvarrott verziója, szerelmes dalok Istennek, szerelmes dalok a feleségemnek, odamondósabb szövegű trackek. Továbbra sem tudtam sátrat verni egyetlen zenei stílusnál, úgyhogy a folktól kezdve a hip-hop alapokig mindenhez hozzá nyúltunk, de mégis megmaradtak Halász Petisek.

Videóklippel is készülsz a lemezbemutatóra? Lehet tudni, melyik dal a soron következő megjelenés?

Még a lemez megjelenése előtt szeretnénk kihozni egy dalt, amihez Schweigert Jordán barátommal forgatunk majd vizuált. Áraszd el lesz a címe a dalnak, aminek a fő témája az Istennel való személyes kapcsolat és közelség.

Milyen terveid vannak erre az évre és a jövőre nézve zeneileg?

Erre az évre az a terv, hogy minél több emberhez eljussanak a dalok. Tervben van több lemezbemutató koncert, nagyobb felállásban is. A jövőre nézve pedig: amíg van inspiráció újabb dalokra, addig nem rajtam fog múlni, hogy a nagyvilág elé tárjam.

Czinke Máté

Iratkozzon fel hírlevelünkre